Έχω Θέμα
Οι ιστορίες πίσω από τα 17 ναυάγια των κυπριακών θαλασσών
Εκτός από το διάσημο και πολυφωτογραφημένο EDRO III, οι κυπριακές θάλασσες φιλοξενούν και άλλα ναυάγια, τα οποία έχουν να «διηγηθούν» μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.
Από τη Δέσποινα Χριστοδούλου
Κεντρική Φωτογραφία: blog.terrabook.com
Η Κύπρος αποτελεί, κάθε χρόνο, έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για αρκετούς χιλιάδες τουρίστες. Ο κυριότερος λόγος είναι οι εκπληκτικές της παραλίες, οι οποίες κατέχουν τη 2η θέση με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης στη Ε.Ε. Έτσι, μεγάλος αριθμός ντόπιων, αλλά και ξένων τουριστών αξιοποιούν την ευκαιρία αυτή όχι μόνο για κολύμπι, αλλά και για κατάδυση σε γνωστά ναυάγια.
Στην Κύπρο υπάρχουν 17 ναυάγια, με αρκετά από αυτά να είναι γνωστά και ιδιαιτέρως φημισμένα, για διαφορετικούς λόγους. Μάλιστα, το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία να σου διηγηθεί.
Η CITY παρουσιάζει τις ιδιαίτερες ιστορίες των ναυαγίων κάθε επαρχίας.
ΕΠ. ΠΑΦΟΥ
Ναυάγιο Βέρα
Πρόκειται για ένα λιβανέζικο φορτηγό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως στόχος για ασκήσεις του στρατού το 1972. Το 1974 ανατινάχτηκε, καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνο για τα άλλα πλοία. Πλέον, το Ναυάγιο Βέρα Κ, βρίσκεται σε έναν κρατήρα που δημιουργήθηκε από την ανατίναξή του, σε βάθος 11 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Άγιος Δημήτριος – Δήμμα, Χλώρακα
Το ελληνικό πλοίο « Δημήτριος ΙΙ» αποτελεί ένα φορτηγό πλοίο γερμανικής κατασκευής. Τον Μάρτιο του 1998 μετέφερε ξυλεία από τη Χαλκίδα της Ελλάδας με προορισμό το λιμάνι της Λεμεσού και ακολούθως τη Συρία. Ενώ, όμως, κατευθυνόταν προς το λιμάνι συνάντησε άγρια θαλασσοταραχή και παρασύρθηκε από τα δυνατά κύματα. Προσάραξε στην περιοχή «Φουρφουρής» και με ελικόπτερο διασώθηκε το οκταμελές πλήρωμά του. Έκτοτε, το πλοίο σφηνώθηκε σε μια σχισμή και είναι σχεδόν αδύνατο να ρυμουλκηθεί.
EDRO III - Πέγεια
Τον Οκτώβριο του 2011 το πλοίο EDRO ΙII, αλβανικής πλοιοκτησίας, αναχώρησε από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό την Ρόδο. Στο πλοίο επέβαιναν μόνο τα 9 άτομα του πληρώματος. Λόγω αναπάντεχης θαλασσοταραχής καθώς και βλάβης που υπέστη, παρασύρθηκε από τα κύματα και ακινητοποιήθηκε περίπου 30 μέτρα από τη βραχώδη ακτή της Πέγειας. Το πλήρωμα διασώθηκε, όμως, η μετακίνηση του πλοίου κατέστη αδύνατη. Η περιοχή, στην οποία δεσπόζει επιβλητικό το ναυαγισμένο πλοίο, προστατεύεται και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα Natura 2000.
Ναυάγιο Γουάιτ Σταρ (White Star)
Πρόκειται για ένα ρωσικό ψαραδικό σκάφος, το οποίο με προορισμό τη Λεμεσό, το 2006, βούλιαξε στη θαλάσσια περιοχή, κοντά στο λιμάνι της επαρχίας Πάφου. Βρίσκεται στα 14 με 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ
Ναυάγιο Τριών Αστέρων – Ακρωτήρι
Τη δεκαετία του 1970, το καράβι που ήταν ιδιοκτησία της εταιρείας «Akarnania Μaritime Co», πραγματοποιούσε ένα ταξίδι ρουτίνας από τη Γιουγκοσλαβία προς την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, φορτωμένο ξυλεία. Λόγω σφοδρής κακοκαιρίας και μεγάλης καταιγίδας, το καράβι προσάραξε στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, τυλιγμένο στις φλόγες και βυθίστηκε. Το πλοίο, σήμερα, είναι μερικώς βυθισμένο σε βάθος 7 περίπου μέτρων.
Ναυάγιο ανοιχτά της Λεμεσού
Πρόκειται για ένα ναυάγιο, η παρουσία του οποίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λεμεσού αποτελεί μυστήριο. Βρίσκεται σε σχετικά μικρό βάθος και καταγράφηκε συμπτωματικά από drone της ομάδας Cyprus From Air, που πετούσε πάνω από την περιοχή, πριν από μια πενταετία περίπου. Φαίνεται να είναι εμπορικό πλοίο, ρωσικής κατασκευής, το οποίο βυθίστηκε στο εν λόγω σημείο πάνω από 10 χρόνια πριν.
Ναυάγιο Φάρσες ll
Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας το 1980, ένα ανοιχτό δίπορτο εμπορικό πλοίο βυθίστηκε κοντά στο λιμάνι της Λεμεσού. Το πλοίο βρίσκεται περίπου 21 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με σκάφος.
Ναυάγιο Κωνσταντής
Η μηχανότρατα, σοβιετικής κατασκευής του 1989, που μεταφέρθηκε στην Κύπρο το 1997, βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα της Λεμεσού. Το σκάφος βυθίστηκε τον Φεβρουάριο του 2014, για να δημιουργήσει έναν τεχνητό ύφαλο με στόχο την αύξηση της θαλάσσιας ζωής στην περιοχή. Έκτοτε, το ναυάγιο, που βρίσκεται σε βάθος 24 μέτρων, έχει καταστεί καταφύγιο για πάρα πολλά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.
Φωτογραφία: Loizos Loizou
Φωτογραφία: Alexandros Papandreou Photography
Lady Thetis
Η Lady Thetis ήταν ένα κυπριακό επιβατηγό πλοίο του 1953, γερμανικής κατασκευής, που έγινε τεχνητός ύφαλoς, τον Φεβρουάριο του 2014, μαζί με το αλιευτικό σκάφος Κωνσταντής. Τόσο το Lady Thetis όσο και το Κωνσταντής είναι τεχνητοί ύφαλοι σκοπίμως τοποθετημένοι στον πυθμένα της θάλασσας και λειτουργούν ως καταφύγια, περιοχές αναπαραγωγής, περιοχές για ανάπτυξη του θαλάσσιου υδροβιότοπου, καθώς επίσης και ως σημεία για αναψυχή και καταδύσεις. Το εν λόγω ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 18 περίπου μέτρων.
ΕΠ. ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Ναυάγιο Ζηνοβία
Η Ζηνοβία κατατάσσεται στα δέκα καλύτερα ναυάγια του κόσμου και είναι ίσως το πιο εμβληματικό της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα σουηδικό οχηματαγωγό 172 μέτρων. Στα μέσα της διαδρομής μεταξύ Αθήνας και Ηρακλείου, το πλοίο παρουσίασε σοβαρά προβλήματα. Ο καπετάνιος οδήγησε το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά και μετά από 4 ημέρες, αφού αντλήθηκε το νερό, θεώρησαν ότι το πρόβλημα λύθηκε. Στις 3 Ιουνίου έκανε σταθμό στη Λάρνακα, αλλά έγινε αντιληπτό ότι το πρόβλημα παρέμενε. Έτσι, το πλοίο άρχισε σταδιακά να παίρνει κλίση προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα τη βύθισή του, στις 7 Ιουνίου 1980, στο λιμάνι της Λάρνακας. Σήμερα, βρίσκεται 42 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Φωτογραφία: Nautilus Dive Center
HMS Cricket
Το ΗΜS Cricket ήταν πολεμικό πλοίο του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, το οποίο συμμετείχε τόσο στον Πρώτο όσο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1942, έπεσε σε νάρκη έξω από την Αίγυπτο και παροπλίστηκε, ενώ το κέλυφός του μεταφέρθηκε στη Λάρνακα, όπου η Βρετανική Αεροπορία το χρησιμοποιούσε ως στόχο για τις ασκήσεις της. Εντούτοις, το 1947 μια τρομερή καταιγίδα βύθισε το Cricket με το πλοίο να ακουμπά ανάποδα στον αμμώδη βυθό της θάλασσας της Λάρνακας σε βάθος 33μ. Σήμερα, είναι ένας από τους πιο προσφιλείς καταδυτικούς προορισμούς.
Ναυάγιο Ελικοπτέρου
Πρόκειται για ένα ελικόπτερο του βρετανικού στρατού. Στην περιοχή, που είναι τόπος προσέλευσης κοπαδιών από ψάρια και πολλών χταποδιών, το στρατιωτικό ελικόπτερο βυθίστηκε στα 16 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το 1966, ύστερα από βλάβη που υπέστη.
Φωτογραφία: blog.terrabook.com
Αρχαίο ναυάγιο Μαζωτού
Πρόκειται για ναυάγιο εμπορικού πλοίου της ύστερης κλασσικής περιόδου που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του χωριού Μαζωτός, σε βάθος 45 μέτρων. Είναι το πρώτο ναυάγιο αυτής της περιόδου που εντοπίστηκε στη Ν.Α Μεσόγειο να μεταφέρει χιακούς αμφορείς, σε βάθος που μπορούν να εργαστούν δύτες, γεγονός που καθιστά την επιστημονική του σημασία εξαιρετικά μεγάλη. Το ναυάγιο εντοπίστηκε το 2006, ενώ οι έρευνες σε αυτό ξεκίνησαν το 2007, από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αποτελεί την πρώτη υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται από κυπριακούς φορείς, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της ενάλιας αρχαιολογίας στο νησί.
Φωτογραφίες: Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ναυάγιο Αλεξάνδρεια
Το ψαροκάικο Αλεξάνδρεια βυθίστηκε το 2006 μετά το ξέσπασμα καταιγίδας. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το ναυάγιο του «Ζηνοβία», ενώ μετά τη βύθισή του, το πλοίο κατέληξε σε όρθια θέση σε μέγιστο βάθος 31μ. Η θαλάσσια ζωή γύρω από το πλοίο, ο πλούτος και η ποικιλία της, είναι απίστευτη, καθώς ο δύτης μπορεί να δει να κολυμπούν εκεί ροφοί, τόνοι, θαλάσσιες χελώνες, αλλά και πολλά άλλα είδη.
ΕΠ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Ναυάγιο Nemesis III
Το ναυάγιο Nemesis III εντοπίζεται 600 μέτρα μακριά από την ακτή, κοντά στην παραλία Βρυσούδια, στον Πρωταρά. Κατασκευασμένο στη Γαλλία, το 1956, λειτουργούσε ως τράτα βυθού. Η άφιξή του στα κυπριακά χωρικά ύδατα πραγματοποιήθηκε το 1987 και ακολούθως εγγράφηκε ως κυπριακό πλοίο. Η βύθιση του πλοίου πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2013 στη θαλάσσια περιοχή του Παραλιμνίου σε βάθος 25 μέτρα, μπροστά από ένα μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί, για να δει το πλοίο να βυθίζεται εσκεμμένα.
Liberty
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Παραλιμνίου για δημιουργία τεχνητού υφάλου, βυθίστηκε και το πλοίο Liberty, σε απόσταση 150 μέτρων από το Nemesis. Το εν λόγω πλοίο κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1965 και το πρώτο όνομα που του δόθηκε ήταν Σκοπελίτης. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του χρησιμοποιήθηκε ως φορτηγό μεταφορικό πλοίο. Έχει μήκος 36.60 μέτρα και πλάτος 6.8 μέτρα. Σε κάποια στιγμή της ζωής του, το πλοίο Σκοπελίτης βρέθηκε στις κυπριακές θάλασσες και κάπου εκεί πήρε και το όνομα Liberty.
Ναυάγιο Κερύνεια
Το πλοίο Κερύνεια βυθίστηκε λίγο έξω από την ακτή της Αγίας Νάπας, με σκοπό, επίσης, τη δημιουργία τεχνητού υφάλου. Τον Φεβρουάριο του 2015, ποντίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Περνέρα, σε μικρή απόσταση από το γραφικό λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Σήμερα, κείτεται σε βάθος 23 μέτρων, σε χρυσό αμμώδη βυθό με διαυγή νερά ορατότητας μέχρι και τα 25 μέτρα.
Φωτογραφία : Παντελής Κρανός