Λιγότερο ευφυή τα παιδιά που γεννήθηκαν εν μέσω πανδημίας;

Τι έδειξε νέα αμερικανική έρευνα για τις νοητικές επιδόσεις των «παιδιών της πανδημίας».

Article featured image
Article featured image


Τα παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται να έχουν -ίσως και σε σημαντικό βαθμό- μειωμένες λεκτικές και γενικά γνωστικές επιδόσεις, σε σχέση με όσα είχαν γεννηθεί προ πανδημίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τη μελέτη, αφορά περισσότερο τα αγόρια από ό,τι τα κορίτσια, καθώς και γενικότερα τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Τα πρώτα χρόνια στη ζωή ενός παιδιού θεωρούνται κρίσιμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νου του, αλλά τα «παιδιά της πανδημίας» που συχνά είχαν περιορισμένα ερεθίσματα στο σπίτι και λιγότερες αλληλεπιδράσεις με το ευρύτερο περιβάλλον εκτός σπιτιού, φαίνεται να εμφανίζουν αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικής ανάπτυξης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής Σον Ντεόνι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, μελέτησαν 672 παιδιά, από τα οποία τα 309 είχαν γεννηθεί πριν από την πανδημία και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκειά της.


Τι έδειξε η έρευνα για τον μέσο δείκτη νοημοσύνης;

Διαπιστώθηκε ότι ενώ ο μέσος δείκτης νοημοσύνης (IQ) των παιδιών ηλικίας τριών μηνών έως τριών ετών στα τεστ που έκαναν κατά τη δεκαετία πριν από την πανδημία ήταν γύρω στο 100, είχε πέσει στο 78 για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns.

«Δεν πρόκειται για αμελητέα διαφορά. Συνήθως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο, παρά στις μείζονες γνωστικές διαταραχές», δήλωσε ο Δρ Ντεόνι. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον αυτές οι χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Επίσης, είναι ασαφές αν η κατάσταση είναι χειρότερη στις φτωχότερες χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ