Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν, πώς δημιουργήθηκαν και πώς ανακατέλαβαν (τόσο γρήγορα) την εξουσία

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Κυριακή την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, με τον αφγανικό στρατό, που «έκτιζαν» για 20 χρόνια οι ΗΠΑ, να επιδεικνύει ελάχιστη αντίσταση.

Article featured image
Article featured image


Ποιοι είναι οι Ταλιμπάν


Το όνομά τους σημαίνει τους «σπουδαστές» στη γλώσσα της αφγανικής εθνότητας των Παστούν. Πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αποτελούνται από πρώην Αφγανούς μαχητές της αντίστασης, οι οποίοι πολέμησαν τις εισβολικές σοβιετικές δυνάμεις τη δεκαετία του 1980.

Αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ το 1996, θέσπισαν αυστηρούς κανόνες, κυρίως για τις γυναίκες. Οι γυναίκες έπρεπε να καλύπτονται από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, δεν τους επιτρεπόταν να σπουδάζουν ή να εργάζονται και απαγορεύτηκε να ταξιδεύουν μόνες τους.

Μέσα στις δυο δεκαετίες που απομακρύνθηκαν από την εξουσία με αμερικανική παρέμβαση, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν εξέγερση, εναντίον των δυνάμεων και της αφγανικής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.



O ρόλος τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου


Η επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που σκότωσε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους ήταν ενορχηστρωμένη από τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο ίδιος δρούσε μέσα από το ελεγχόμενο από τους Ταλιμπάν Αφγανιστάν.

Λιγότερο από ένα μήναν μετά την επίθεση, οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Αφγανιστάν. Ο στόχος τους ήταν να εμποδίσουν τους Ταλιμπάν απο το να παράσχουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Αλ Κάιντα, καθώς και να σταματήσουν την οργάνωση από το να χρησιμοποεί το Αφγανιστάν ως βάση των επιχειρήσεών της για τρομοκρατικές δραστηριότητες.


Οι ηγέτες των Ταλιμπάν


Οι Ταλιμπάν καθοδηγούνται από το 2016 από τον Mawlawi Haibatullah Akhundzada, έναν ανώτερο θρησκευτικό κληρικό από την ιδρυτική γενιά των Ταλιμπάν. Ο προηγούμενος ηγέτης της ομάδας ήταν ο Mullah Akhtar Mohammed Mansour, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επίθεση στο Πακιστάν το 2016. Συνιδρυτής των Ταλιμπάν είναι ο Mullah Abdul Ghani Baradar, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος το 2013 μετά τη σύλληψή του το 2010 στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν.

210816084223-09-afghanistan-0815-kabul-exlarge-169.jpg
Οι Ταλιμπάν έλαβαν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στην Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου 2021.



Ποιος είναι ο στόχος τους


Οι Ταλιμπάν δηλώνουν αφοσιωμένοι σε μία ειρηνευτική διαδικασία, με μία κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και πρόθυμοι να διατηρήσουν κάποια δικαιώματα για τις γυναίκες.

Ένας εκπρόσωπός τους ανέφερε πως θα επιτρέπεται στις γυναίκες να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους και ότι διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα μπορέσουν να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους στη χώρα. Εντούτοις, αρκετοί μελετητές ανησυχούν ότι η διακυβέρνηση των Ταλιμπάν θα αποτελέσει ένα πισωγύρισμα στο προ δύο δεκαετιών Αφγανιστάν, όταν τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνταν παράφορα.

Γιατί επικράτησαν τόσο εύκολα απέναντι στις αφγανικές δυνάμεις


Με τη μακροχρόνια βοήθεια, υποστήριξη και παροχή εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, εκπαιδεύτηκε ένας μεγάλος αριθμός Αφγανών στρατιωτών και αστυνομικών. Εντούτοις, οι αφγανικές δυνάμεις παρουσιάσαν έλλειψη συντονισμού, καθώς και χαμηλό ηθικό, όπως ανέφερε ο Carter Malkasian. Όσες περισσότερες ήττες έκαναν, τόσο έπεφτε το ηθικό του αφγανικών δυνάμεων, ενώ την ίδια στιγμή ενθαρρύνονταν οι Ταλιμπάν.


Η επόμενη μέρα


Οι νομοθέτες πιέζουν τη διοίκηση Μπάιντεν για απαντήσεις και απαιτούν πληροφορίες για το πώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έκριναν τόσο λάθος την κατάσταση στο αφγανικό έδαφος.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν φαίνεται μέχρι στιγμής να αποφεύγουν τη στομφώδη ρητορική και έχουν καλέσει τους διοικητές να κυβερνήσουν δίκαια και να αποφύγουν τα αντίποινα και τις καταχρήσεις. Έχουν εκδώσει διαβεβαιώσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς.

Ωστόσο, έχουν ήδη γίνει αρκετές αναφορές βιαιότητας και εκφοβισμού, ενώ χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα με κάθε κόστος. Στην Κουντούζ, την πρώτη μεγάλη επαρχιακή πρωτεύουσα που κατέκτησαν οι Ταλιμπάν, οι κάτοικοι δεν πείστηκαν από τις υποσχέσεις ειρήνης των νέων ηγετών.

«Φοβάμαι, γιατί δεν ξέρω τι θα συμβεί και τι θα κάνουν», είπε ένας κάτοικος. «Πρέπει να τους χαμογελάμε επειδή  φοβόμαστε, αλλά κατά βάθος είμαστε δυστυχισμένοι».


Πηγή: CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ