Σχολείο του Δάσους για παιδιά 3-5 ετών, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Frederick

Ένα ιδιαίτερο σχολείο θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο δάσος του Κόρνου, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Frederick.

Article featured image
Article featured image

Το «Σχολείο του Δάσους», το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο, απευθύνεται σε παιδιά 3-5 ετών και υιοθετεί την παιδαγωγική του δάσους, που προάγει την πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού μέσω της βιωματικής μάθησης στη φύση και της ελευθερίας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη γνώση με φυσικό τρόπο, μέσα από ελεύθερο παιχνίδι και δραστηριότητες κατευθυνόμενες από τα ίδια, με τη δημιουργική εξέλιξή τους από ειδικά εκπαιδευμένους παιδαγωγούς. Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Δρ Νικολέττα Χριστοδούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, η διδασκαλία και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της οποίας εστιάζουν μεταξύ άλλων στην εναλλακτική εκπαίδευση, στην εκπαίδευση σε υπαίθριους χώρους και στην παιδαγωγική του δάσους. Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Frederick πραγματοποιεί το θερινό και πασχαλινό Σχολείο της Φύσης -με εξαίρεση τις δύο τελευταίες χρονιές εξαιτίας της πανδημίας της νόσου Covid-19- στο πάρκο της Αθαλάσσας στη Λευκωσία, με την καθοδήγηση της Δρος Χριστοδούλου.

Στο Σχολείο του Δάσους, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν ένα οικολογικό τρόπο μάθησης έξω από τους τοίχους μιας συμβατικής σχολικής τάξης, σε ένα περιβάλλον στη φύση το οποίο προσφέρει ηρεμία και πλούτο ευκαιριών για μια πολύπλευρη ανάπτυξη. Το ίδιο το δάσος είναι η τάξη των παιδιών ενώ ως στέγη προστασίας θα έχουν ένα βιοκλιματικά σχεδιασμένο κατάλυμα.

Το Πανεπιστήμιο Frederick στηρίζει έμπρακτα το Σχολείο του Δάσους, παρέχοντας ανθρώπινο δυναμικό και άλλους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του. Η ομάδα των παιδαγωγών είναι στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Frederick. Η επικεφαλής του Προγράμματος με εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα και σχολεία στο εξωτερικό, και με συμμετοχή σε εμπειρίες υπαίθριας μάθησης σε Ευρώπη και Αμερική, έχει δημιουργήσει ένα μαθησιακό πρόγραμμα και οδηγό εκπαίδευσης και ασφάλειας για τα παιδιά του Σχολείου του Δάσους. Επιπλέον, το δυναμικό, εξελισσόμενο περιβάλλον του σχολείου θα εμπλουτίζεται και θα διευρύνεται διαρκώς με τη συμμετοχή ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού από όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου, καθώς και με την ανάθεση βιωματικών πρότζεκτ σε φοιτητές, στο πλαίσιο των μαθημάτων τους για την προσωπική, ακαδημαϊκή και ερευνητική τους ανάπτυξη αλλά και για την ανάπτυξη του περιβάλλοντος του Σχολείου του Δάσους.

Όπως εξηγεί η Δρ Χριστοδούλου: «Στο Σχολείο του Δάσους εστιάζουμε στην επαφή πάνω απ’ όλα με τη φύση. Ανακαλύπτουμε, όμως, και τον εαυτό μας, τον κόσμο μας και τους άλλους, καθώς είμαστε σε ένα ήρεμο χώρο μέσα στα δέντρα που μας επιτρέπει να καταπιαστούμε με διάφορες διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες. Τα παιδιά δικαιούνται να έχουν μια ξέγνοιαστη και χαρούμενη παιδική ηλικία. Σ’ αυτές τις ηλικίες είναι που τα παιδιά θα παίξουν με τη λάσπη, τα χώματα, θα διοργανώσουν το δικό τους παιχνίδι. Είναι δικαίωμα τους να παίζουν και να βρίσκονται σε ένα ήρεμο περιβάλλον και νιώθω πως οφείλουμε να διεκδικούμε αυτά τα δικαιώματα για τα παιδιά μας».

Αναφέρει η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου: «Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι ένα βασικό στοιχείο του Σχολείου του Δάσους, όμως καλλιεργούνται με πολύ φυσικό τρόπο - και χωρίς να επιβάλλονται στα παιδιά - και δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η δημιουργικότητα, η συνεργασία. Είδαμε να αναπτύσσονται αυτές οι δεξιότητες στο θερινό Σχολείο της Φύσης και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να στηρίξουμε την προσπάθεια ώστε να γίνει ένα κανονικό σχολείο και τα παιδιά να έχουν την εμπειρία αυτή ολόχρονα. Εξίσου σημαντικό για μας είναι ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής έχουν την ευκαιρία να δουν στην πράξη, και όχι θεωρητικά, την παιδαγωγική του δάσους. Ως απόφοιτοι, θα μπορούν να μεταφέρουν όσα έζησαν και σε άλλα σχολεία κι αυτό θεωρούμε πως είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί μία/ένας εκπαιδευτικός μπορεί να επηρεάσει τις ζωές πάρα πολλών παιδιών. Αν θέλουμε ένα μέλλον με αειφορία, ένα μέλλον που να διασφαλίζει ένα υγιή πλανήτη, το Σχολείο του Δάσους είναι η απάντηση».

Το Σχολείο του Δάσους θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο 2021. Περισσότερες πληροφορίες στο www.facebook.com/forestschoolcyprus και στο τηλ. 99803654 (Δρ Νικολέττα Χριστοδούλου).  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ