Οι αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Συστάσεις προς τα άτομα αυξημένου κινδύνου αλλά και για τον γενικό πληθυσμό.

Article featured image
Article featured image

Εν μέσω δασικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Μάνη, Κώ, κ.ά) σε συνδυασμό με τον καύσωνα, το υπουργείο Υγείας, συνιστά τη λήψη μέτρων προστασίας στους πληθυσμούς των πληττόμενων περιοχών.

Στόχος είναι η προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της εκδήλωσης και του νέφους δασικών πυρκαγιών.

5352656.jpg


Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα - καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών - θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

SOS από το Εθνικό Αστεροσκοπείο: Μείνετε σπίτι με τα παράθυρα ερμητικά κλειστά

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιεί τους κατοίκους αρκετών περιοχών του λεκανοπεδίου να λάβουν τα μέτρα τους για τα επιβλαβή σωματίδια, μετά την ολονύκτια επέλαση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

«Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες» σημειώνουν οι υπεύθυνοι του αστεροσκοπείου, παραθέτοντας αναλυτικό χάρτη.

228101978_4175252929236828_3039681354216077669_n.png


Σημαντική πληροφορία: Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ