Ο Χρυσός Λέοντας στη γαλλική ταινία «L’Événement»

Η ταινία που αποθεώθηκε καθολικά στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Article featured image
Article featured image


Στη θαυμάσια, δοσμένη με δύναμη και μια εξαιρετική ερμηνεία, ταινία, «Το συμβάν» («L’Événement»), της Οντρέ Ντιβάν, γύρω από τις επίπονες προσπάθειες ενός εφήβου κοριτσιού να κάνει έκτρωση στη Γαλλία της δεκαετίας του ‘60, απονεμήθηκε τελικά το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας της φετινής 78ης Μόστρας του κινηματογράφου. Ταινία που όπως ήδη είχαμε αναφέρει ήταν ανάμεσα στα φαβορί για το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ. Η  απόφαση λήφθηκε ομόφωνα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της 7μελούς κριτικής επιτροπής, Κορεάτης σκηνοθέτης Μπονγκ Τζούνιορ-Χο, βραβευμένος  με το Χρυσό Λιοντάρι, πέρσι για την ταινία του «Παράσιτα». Στην ίδια ταινία απονεμήθηκε και το βραβείο της FIPRESCI, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών. 

Το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής απονέμεται στην ιταλική ημι-αυτοβιογραφική ταινία «Το χέρι του θεού» του Πάολο Σορεντίνο, γύρω από ένα νεαρό αγόρι στη Νάπολη της δεκαετίας του ‘80.

Τα βραβεία καλύτερης ερμηνείας απονέμονται στην Πενέλοπε Κρουζ για τον ρόλο της στην ταινία του Αλμοδόβαρ και τον Τζον Αρσίλα για το ρόλο του στη φιλιππινέζικη ταινία «On the Job: The Missing 8» του Έρικ Μάτι.

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας κέρδισε η Νεοζηλανδή σκηνοθέτρια Τζέιν Κάμπιον για την ταινία της «Η εξουσία του σκύλου», με την ταινία «Η χαμένη θυγατέρα» που σκηνοθέτησε η ηθοποιός Μάγκι Τζίλενχαλ, με την Ολίβια Κόουλμαν στο ρόλο μιας μεσήλικης γυναίκας σε διακοπές στην Ελλάδα, να κερδίζει το βραβείο σεναρίου.  

Με τις απονομές των διαφόρων βραβείων έληξε και το φεστιβάλ που για έντεκα μέρες πρόβαλε ταινίες ζωντανά σε αίθουσες, κρατώντας όλα τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του COVID-19. 

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

-Χρυσό Λιοντάρι: «Το συμβάν» της Οντρέ Ντιβάν

-Ασημένιο Λιοντάρι, Μέγα Βραβείο: «Το χέρι του Θεού» του Πάολο Σορεντίνο

-Ασημένιο Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας: Το συμβάν» της  Μάγκι Τζίλενχαλ

-Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Πενέλοπε Κρουζ για την ταινία «Παράλληλες μητέρες» 

-Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Τζον Αρσίλα για την ταινία «On the Job: The Missing 8» του Έρικ Μάτι

-Καλύτερου σεναρίου: «Η χαμένη θυγατέρα» της Μάγκι Τζίλενχαλ 

-Ειδικό Βραβείο της επιτροπής: «Η τρύπα» του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο 

-Καλύτερης ερμηνείας από νέο ηθοποιό: Φιλιπο Σκότι για την ταινία «Το χέρι του Θεού»

-Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι για καλύτερο νέο ή νέα ηθοποιό: Ρουχολά Ζαμάνι για την ταινία «Sun Children»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ