Κυκλοφορεί βίντεο με τη χελώνα που φέρεται να δάγκωσε κολυμβητές στην Πάφο

Τι φταίει για την επιθετική της συμπεριφορά.

Article featured image
Article featured image


Η είδηση γνωστοποιήθηκε αρχικά, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, από τον συμπολίτη μας Βαγγέλη Μαυρονικόλα, στον προσωπικό του λογαριασμό, και εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Χειμερινών Κολυμβητών, Ματθαίο Ιεροκηπιώτη, ο οποίος μίλησε στο PafosPress.

Ο κολυμβητής διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, αφού δέχθηκε πέντε περίπου δαγκωματιές στα οπίσθιά του, ενώ βρισκόταν στην παραλία Δημοτικά Μπάνια.

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό, ο κ. Ιεροκηπιώτης ανέφερε τότε στο PafosPress ότι επικοινώνησε με το Τμήμα Αλιείας και ανέφερε το γεγονός, λαμβάνοντας την απάντηση ότι ένα τέτοιο συμβάν δεν αποκλείεται να σημειωθεί, αφού η χελώνα ζει στο φυσικό της περιβάλλον και οποιανδήποτε δραστηριότητα την εκλαμβάνει ως επιθετική συμπεριφορά. Περαιτέρω, όπως του αναφέρθηκε, είναι η περίοδος αναπαραγωγής των χελώνων και μια χελώνα μπορεί να γίνει επιθετική.

Το βίντεο

Η χελώνα που σύμφωνα με τους θαμώνες της περιοχής βρίσκεται εκεί τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια είναι περίπου 300 κιλά και έχει μέγεθος πάνω από ένα μέτρο.

Το PafosPress με αφορμή την εξασφάλιση του βίντεο που δείχνει τη χελώνα να επισκέφθηκε και πάλι σήμερα το πρωί το σημείο, επικοινώνησε εκ νέου με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Χειμερινών Κολυμβητών, Ματθαίο Ιεροκηπιώτη, ο οποίος ανέφερε πως ήδη οι οργανωμένοι κολυμβητές έχουν ενημερώσει όλα τα αρμόδια Τμήματα για το εν λόγω θέμα.




«Ζητάμε από το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αλιείας να επισκεφθούν την περιοχή και να εξετάσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χελώνα ανέπτυξε τις τελευταίες ημέρες για πρώτη φορά επιθετική συμπεριφορά. Αυτό», είπε περαιτέρω, «ίσως να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να έχει, ίσως να είναι τραυματισμένη, ίσως να πιάστηκε πάνω της κάποιο αγκίστρι ή οτιδήποτε άλλο».

«Σήμερα», πρόσθεσε, «η χελώνα έφτασε μέχρι και τα σκαλιά που ανεβαίνουν οι κολυμβητές όταν βγουν από τη θάλασσα κάτι που μας ανησυχεί μην τυχόν έχουμε και άλλα περιστατικά όπως τα πρόσφατα που επιτέθηκε σε κάποιους που κολυμπούσαν εκεί».

«Θέλουμε να έρθουν να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα γιατί τόσα χρόνια συνυπήρχαμε αρμονικά και φέτος παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, το οποίο μας προβληματίζει έντονα. Εμάς περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους μας απασχολεί σοβαρά η υγεία της χελώνας και η συνέχιση της φυσιολογικότητάς της», ανέφερε καταληκτικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ