Γιατί δεν προχωρά η αναστήλωση του ξενοδοχείου Βερεγγάρια;

Τι συμβαίνει με το ιστορικό ξενοδοχείο.

Article featured image
Article featured image


Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια βρίσκεται στο χωριό Προδρομος, στο Τρόοδος σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Ξεκίνησε να κτίζεται το 1927, αλλά λόγω διακοπής της προμήθειας σιδήρου, το 1929 οι εργασίες σταμάτησαν. Εξαιτίας του βαριού χειμώνα που επικρατούσε, δημιουργήθηκαν ρωγμές στο ξενοδοχείο με αποτέλεσμα την κατεδάφισή του. Το 1930 άρχισαν πάλι οι διαδικασίες κατασκευής, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν το 1931. Το ξενοδοχείο έκλεισε οριστικά τις πόρτες του το 1984. Από τότε η φαντασία όλων οργιάζει ένεκα αστικών μύθων και λοιπών θρύλων.

Το ξενοδοχείο παραμένει, ωστόσο, εκεί και αναμένει υπομονετικά την αναγέννησή του. «Η εταιρεία που το έχει αγοράσει προχωρεί δυναμικά. Αναμένουμε τις άδειες. Παίρνει πολύ χρόνο η γραφειοκρατία στην Κύπρο και λόγω του ότι είναι διατηρητέο», δήλωσε στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ ο κοινοτάρχης Προδρόμου, Νεόφυτος Νεοφύτου.

Το Βερεγγάρια ανήκει πλέον σε εταιρεία ακινήτων, της οποίας αρχική επιδίωξη ήταν η μετατροπή του σε πολυτελή διαμερίσματα, ώστε να διατεθούν στη συνέχεια προς πώληση. Πρόταση, η οποία «σκόνταψε» στην ιστορικότητα του κτιρίου.

«To κτήριο όπως το βλέπετε θα διατηρηθεί όπως είναι η εξωτερική του μορφή, απλά εσωτερικά δεν θα γίνουν 86 δωμάτια, όπως ήταν παλιά αλλά 35 και πρόθεση της εταιρεία είναι να πουληθούν κάποια εάν όχι και όλα. Όσα δεν πουληθούν θα ενοικιάζονται. Δηλαδή θα λειτουργεί εδώ το συγκρότημα με κάποια σπιτάκια που θα κτιστούν στην ανατολική πλευρά», πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο κοινοτάρχης.

Τελική πρόταση ωστόσο εκ μέρους του ιδιοκτήτη -μέχρι στιγμής- δεν υπάρχει, με το Τμήμα Πολεοδομίας και τους μελετητές του έργου να βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά της η Προϊστάμενη Κλάδου Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος Πολεοδομίας, Γιόλα Κούρου είπε πως «έχουν γίνει κάποιες προτάσεις, οι οποίες έχουν μελετηθεί. Έχουν δοθεί κάποιες παρατηρήσεις, οπότε στο παρόν στάδιο βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».



Οι αρμόδιες Αρχές έχουν κατά καιρούς κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το κτήριο πλέον αποτελεί επικίνδυνη οικοδομή, με τον νέο ιδιοκτήτη να προχωρεί στη λήψη προληπτικών μέτρων. Συγκεκριμένα, έχει προχωρήσει στη μελέτη για στήριξη και ασφάλιση του κτηρίου εξού και οι εργασίες στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου έχουν αρχίσει. Το κτίριο θα επισκευαστεί και θα ανακαινιστεί, αλλά θα κρατήσει τη μορφή του.

«Έχω στείλει επιστολή στον Επιτρόπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη», είπε ο κοινοτάρχης της περιοχής.

«Χαιρετίζουμε κάθε επενδυτική προσπάθεια που θα προσδώσει νέα δυναμική στις ορεινές κοινότητες και θα επιφέρει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και κινητικότητα», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Χαμπιαούρης.


Ρεπορτάζ: Γεωργία Κωνσταντίνου
Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ