Space X: Επέστρεψαν στη γη οι διαστημικοί τουρίστες

Ο Έλον Μασκ έγραψε ιστορία.

Article featured image
Article featured image

Το σκάφος της SpaceX με τους πρώτους τουρίστες του διαστήματος προσθαλασσώθηκε χθες, βράδυ στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, έπειτα από τρεις ημέρες στο διάστημα.

Η πρώτη αποστολή σε τροχιά στην ιστορία χωρίς τη συμμετοχή κανενός επαγγελματία αστροναύτη ή κοσμοναύτη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η προσθαλάσσωση έγινε την προβλεπόμενη ώρα, στις 19:00 (02:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με πλάνα που αναμεταδόθηκαν απευθείας από την εταιρεία Tesla του Έλον Μασκ.


Τέσσερα μεγάλα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδο της κάψουλας στα 24,14 χιλιόμετρα την ώρα. Αναμενόταν να ανακτηθεί πολύ γρήγορα από πλοία της SpaceX και η έξοδος να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου μια ώρα. Πλάνα από το εσωτερικό της κάψουλας τους εικόνιζαν ήρεμους, προσδεδεμένους ακόμη στα καθίσματά τους.


Η κάψουλα Resilience εισήλθε στην ατμόσφαιρα με τις θερμοκρασίες λόγω της τριβής να φθάνουν στο εξωτερικό της τους 1.927° Κελσίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επιβαίνοντες φόραγαν στολές ικανές να τους κρατήσουν δροσερούς αν η καμπίνα των επιβατών θερμαινόταν υπερβολικά.

spacex-inspiration4-1.png



Η αποστολή Inspiration4, αναχώρησε την Τετάρτη από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, με επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο δύο σταδίων Falcon 9 της SpaceX.

Μέσα σε τρεις ώρες, η κάψουλα είχε φτάσει σε ύψος τροχιάς, στα 585 χιλιόμετρα, πιο μακριά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κι από το τηλεσκόπιο Χαμπλ, πιο μακριά από οποιαδήποτε άλλη διαστημική αποστολή μετά το τέλος αυτών στη Σελήνη, δηλαδή του προγράμματος Apollo της NASA, το 1972.

Η αποστολή ήταν η πρώτη του εγχειρήματος του Έλον Μασκ στον τομέα του τουρισμού στο διάστημα και χαρακτηρίζεται άλμα μπροστά έναντι των ανταγωνιστών του στο πεδίο, αν και απευθύνεται σε ανθρώπους ικανούς να πληρώσουν μια μικρή περιουσία για την εμπειρία προκειμένου να αποκτήσουν διαπιστευτήρια ερασιτέχνη αστροναύτη.



ΠΗΓΗ: LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ