Η ευτυχία δεν υπόκειται σε κανένα στερεότυπο

O φωτορεπόρτερ Ross Baughman απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή ένα στιγμιότυπο που αποτελεί ιστορικό σταθμό για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Article featured image
Article featured image


Το 1982 ο Ross Baughman παρατήρησε έναν ιδιαίτερο τίτλο σε μια εναλλακτική εφημερίδα της Νέας Υόρκης με τίτλο «Η μηνιαία συνάντηση των γκέι μπαμπάδων».

Ο τίτλος τού κίνησε την περιέργεια και τον οδήγησε στο να παρακολουθήσει αρκετές από τις συναντήσεις τους και να γνωρίσει μερικά από τα μέλη της ομάδας. Τη δεκαετία του 1980, οι περισσότεροι γκέι άνδρες δεν μιλούσαν για τη σεξουαλικότητά τους, πόσω μάλλον οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που μεγάλωναν παιδιά.

Για λογαριασμό του περιοδικού Life, ο Baughman με τη δημοσιογράφο Anne Fadiman επεδίωξε να παρουσιάσει τη ζωή δυο γκέι πατεράδων, μαζί με τα παιδιά τους. Αν και επρόκειτο για ένα πολύ τολμηρό εγχείρημα για την εποχή, στόχευε να παρουσιάσει μέσα από τον φωτογραφικό του φακό μια πολύχρωμη οικογένεια, με τους δυο μπαμπάδες να είναι ορατοί και υγιείς.

Στο λεξιλόγιο του περιοδικού Life, η λέξη «γκέι» ήταν απαγορευμένη, όπως και άλλα σχετικά θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η οικογένεια του Michael και του Robert κατοικούσαν στο Τορόντο μαζί με τα 4 παιδιά τους. Ανάμεσά τους και η κόρη του με σύνδρομο Down, η οποία μπορεί να διακριθεί στο παρασκήνιο της φωτογραφίας. Ο φωτογράφος είχε τραβήξει αρκετές φωτογραφίες με την οικογένεια, καθώς έμεινε αρκετές ημέρες μαζί τους, απαθανατίζοντας καθημερινές στιγμές.

Ένα 12σέλιδο άρθρο, με κείμενο και φωτογραφικό υλικό, δημιουργήθηκε, καθώς και μια φωτογραφία για εξώφυλλο. Εντούτοις, οι επικεφαλείς του περιοδικού αποφάσισαν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν εξώφυλλο «οι γκέι μπαμπάδες». Στο άρθρο που εντέλει δημοσιεύτηκε έλειπε μια φωτογραφία. Η φωτογραφία των δυο μπαμπάδων να φιλιούνται αγκαλιά με τα παιδιά τους.

Ο Baughman αναγνωρίζοντας τη σημασία της φωτογραφίας αυτής, επεδίωξε και κατάφερε να τη δημοσιεύσει το 1983 στο περιοδικό Christopher Street, ένα περιοδικό με γκέι θεματική, με τίτλο «Ο μπαμπάς ξέρει καλύτερα». Ακόμα, η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση του περιοδικοί Esquire, με τίτλο «ο Αμερικάνος Άνδρας, 1946-1986».

Το ζευγάρι είναι μαζί για πάνω από 40 χρόνια και το 2011 επισημοποίησαν τη σχέση τους με γάμο. Διατηρούν μια επιτυχημένη επιχείρηση εστίασης και ζουν ευτυχισμένοι. Η κόρη τους, Brittan, που φαίνεται στο παρασκήνιο της φωτογραφίας πέθανε στα 33 της από πνευμονία. Τα άλλα τρία παιδιά συνεχίζουν τις ζωές τους με τις οικογένειές τους.

gay-dads-kissing.jpg



ΠΗΓΗ: avmag.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ