Ο «ΑΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ» έγινε όπερα και έρχεται στο «Φεστιβάλ Κύπρια»

Παγκόσμια πρεμιέρα για το έργο του Άντη Σκορδή, μια σύγχρονη όπερα βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου.

Ο «ΑΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ» έγινε όπερα και έρχεται στο «Φεστιβάλ Κύπρια»

Παγκόσμια πρεμιέρα για το έργο του Άντη Σκορδή, μια σύγχρονη όπερα βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου.

Article featured image
Article featured image

Μια συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Μέσα από τη ρυθμική διαδοχή σκηνοθετημένων επεισοδίων, εικαστικών μέσων, αφήγησης και λυρικών αποσπασμάτων, παρουσιάζεται ένα παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τη μνήμη, το θάνατο και το χρόνο.

Μαέστρος: Ζωή Τσόκανου.

Σκηνοθέτης: Θάνος Παπακωνσταντίνου.

Λιμπρέτο: Σωφρόνης Σωφρονίου

Μαέστρος χορωδίας / Διδασκαλία: Λοΐζος Σ. Λοΐζου
Ρεπετιτέρ: Rami Sarieddine
Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Σχεδιασμός κίνησης: Νάντη Γώγουλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαριέτα Παυλάκη
Βοηθός σκηνοθέτης: Φάνης Σακελλαρίου
Μακιγιάζ: Λιτσα Ιωαννίδου
Κομμώσεις: Βίκη Ευσταθίου
Διευθύντρια σκηνής, φροντιστήριο: Μόνικα Χατζηβασιλείου

Διανομή
Κασπάρ: Γιάννης Καραούλης
Κασπάρ: Στέλιος Χατζηκτωρής
Χανς: Ανδρέας Ζένιος
Μπάξτερ: Μάρκος Κλεοβούλου
Τζόνας: Μιγέλ Αντόνιο Λεμούς Παγιάτσου
Μποναντέα: Μαρίζα Αναστασιάδη
Ακίρα: Έλλη Αλωνεύτου
Μασάκο: Κρίστια Μιχαήλ
Κουμίκο: Μαριαλένα Αναστασιάδου
Χορωδία: EQ

Σύνοψη
Ένας σκακιστής σκοτώνεται σε μια πλατεία της Νέας Υόρκης και μεταφέρεται στη Μικρή Ζωή, μια μεταθανάτια κατάσταση με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Εκεί θα κληθεί να ανασυγκροτήσει το μυθιστόρημα 4001 του Αυστριακού Ρόμπερτ Κράους και να διαπιστώσει αν ο συγγραφέας βρίσκεται σε κάποιο σημείο του άγνωστου αυτού τόπου.

Η όπερα Αργός σίδηρος, μέσα από μια διαδοχή προσεκτικά σκηνοθετημένων επεισοδίων, οδηγεί τον θεατή και ακροατή σε ένα δυστοπικό, παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τον ίλιγγο της μνήμης, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της τεχνολογίας.

Σκηνοθετικό σημείωμα
Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν, μετά το θάνατό τους, σε έναν πλανήτη πολύ μακριά από τη Γη, για ακόμα δέκα χρόνια.
Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι αναλαμβάνουν να θυμηθούν τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους και να τα ανασυνθέσουν.
Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι γνωρίζουν άλλους ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν να εκτελέσουν την αποστολή που έχουν αναλάβει.
Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι αφηγούνται, ρωτάνε, μαθαίνουν, καταγράφουν, γνωρίζονται, έλκονται, απωθούνται, ψάχνουν.
Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι περιπλανώνται σε άγνωστα τοπία προσπαθώντας να θυμηθούν τι έχει γίνει, γιατί έχει γίνει, ποιος το έκανε, γιατί το έκανε και πώς το έκανε.
Πολύ μακριά στο μέλλον, κάποιοι άνθρωποι ακόμα αναρωτιούνται για ποιο λόγο κάποτε υπήρξαμε.

Ένας άντρας ξυπνάει, μετά το θάνατό του, σ’ ένα εργαστήριο όπου διεξάγονται παράξενα πειράματα, για να ξεκινήσει μια περιπλάνηση που θα τον οδηγήσει στη δική του χώρα των νεκρών, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα της ίδιας του της ύπαρξης.

Ο Αργός Σίδηρος είναι μια περιπλάνηση σε έναν πλανήτη πολύ μακριά μέσα μας, όπου προσπαθούμε με κάθε τρόπο να θυμηθούμε ότι κάποτε υπήρξαμε.

INFO

Λευκωσία: Τρίτη 7 & Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30

Λεμεσός: Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20:30

Διάρκεια: 90’

Ηλικία: 12+

241009646_334328588437175_3999069474874038020_n.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ