ΠΟΥ: Σύσταση εξειδικευμένης ομάδας για πρόληψη και ετοιμότητα έναντι μελλοντικών πανδημιών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζει ειδικό κέντρο, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των μεταλλάξεων και τη σωστή πληροφόρηση των κυβερνήσεων.

Article featured image
Article featured image


Λόγω των τελευταίων εξελίξεων με την πανδημία και τις απανωτές μεταδοτικές μεταλλάξεις, με σκοπό την ενίσχυση της ετοιμότητας και αντίδρασης, για την αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων, ο ΠΟΥ συστήνει ειδική ομάδα για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στην αναγνώριση μελλοντικών πανδημιών.

Πρόκειται να δημιουργήσει ειδικό κέντρο, το οποίο θα εδράζεται στο Βερολίνο. Τα τρία πρώτα χρόνια θα χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση, με κονδύλια ύψους 100 εκατ. δολαρίων και θα απασχολεί πάνω από 100 εργαζομένους. Σε αρχικό στάδιο, θα παρέχει βοήθεια στις κυβερνήσεις για την αναγνώριση μελλοντικών μεταλλάξεων, ενώ στόχο αποτελεί και η έγκαιρη ανίχνευση μεταλλάξεων του ιού.

Η ειδική ομάδα θα συσταθεί από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, και τη Γερμανίδα καγκλάριο, Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με εξειδικευμένο προσωπικό, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν πληροφορίες από την ιατρική κοινότητα και να προχωρούν στην άμεση λήψη προληπτικών μέτρων.

Αρχικά θα λειτουργήσει στο Luisenstrasse, στο κεντρικό Βερολίνο, και θα μισθώνεται από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνου. Έπειτα θα μετακομίσει στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ και σε αυτό θα απασχοληθούν περίπου 120 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα προέρχονται από τον ΠΟΥ.Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνδέει τα 194 μέλη των Ηνωμένων Εθνών, σήμανε συναγερμό για τη νόσο Covid-19, καθιστώντας την πανδημία, στις 30 Ιανουαρίου του 2020. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η ευρεία διασπορά του κορωνοϊού καταγράφηκε έναν μήνα νωρίτερα.

«Η νόσος Covid-19 μάς έδειξε το πρόβλημα», σημείωσε ο Όλιβερ Μόργκαν, διεθυντής της υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλές πληροφορίες που πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Κάθε μήνα, ο ΠΟΥ επεξεργάζεται εννέα εκατομμύρια κομμάτια πληροφοριών, ενώ ερευνά 300 συμβάντα σχετικά με την πανδημία. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει, από τη μεριά του, πως μέρος του προβλήματος είναι ότι παρόλο που οι κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ συλλέγουν όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τη δημόσια υγεία, οι βάσεις δεδομένων σπάνια αξιολογούνται σωστά. Τα απαραίτητα εργαλεία, όπως διαπιστώθηκε, αναπτύσσονται εκ των υστέρων.

Ο διευθυντής υπηρεσίας έκτακων περιστατικών του ΠΟΥ διατείνεται, επίσης, ότι το πρόβλημα ανάπτυξης εργαλείων έγινε ιδιαίτερα εμφανές στην παρακολούθηση νέων παραλλαγών της νόσου Covid-19.

«Ένα πρόβλημα που έχουμε είναι ότι τα κλινικά δείγματα συχνά δεν είναι συνδεδεμένα με πληροφορίες σχετικές με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως οι νοσηλείες. Έτσι, ακόμα κι αν εντοπίσουμε μια παραλλαγή, δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει ως καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη της πανδημίας», είπε συγκεκριμένα ο Μόργκαν.

«Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι παραλλαγές της νόσου Covid-19 σε όλο τον κόσμο και καμία ενιαία βάση δεδομένων δεν μας επιτρέπει να κοινοποιούμε πληροφορίες», δήλωσε, περαιτέρω, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ανάπτυξη μηχανισμού βελτίωσης της παρακολούθησης των μεταλλάξεων.


Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ