Το Υπουργικό αποφάσισε τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες

Ποιες είναι αυτές.

Article featured image
Article featured image


Την απόφαση για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού γνωστοποίησε πριν από λίγο ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

-Έναρξη χορήγησης 3ης δόσης εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών, σε διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και σε επαγγελματίες υγείας, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Όλες οι πληροφορίες για τη διαδικασία και την ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

-Επαναλειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με φυσική παρουσία σε πληρότητα 2/3 της χωρητικότητας των αιθουσών διδασκαλίας, με απαραίτητη επίδειξη SafePass από τους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς και το άλλο προσωπικό.

-Επέκταση των υπόλοιπων υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.


«Οποιαδήποτε σημάδια εφησυχασμού θα είναι καταστροφικά»

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως, «μετά από δύο μήνες στο «κόκκινο», οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο για να σταματήσουμε τον καλπασμό του φονικού ιού και των μεταλλάξεών του. Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια μας είναι πολύ καλή και οι νοσηλείες μειώνονται συνεχώς».

Πρόσθεσε πως, «η πλειονότητα των συμπολιτών μας συμμετείχε στην προσπάθεια να ξεπεραστούν εμπόδια, που πριν μερικές εβδομάδες φάνταζαν ακατόρθωτα. Έγιναν σημαντικά βήματα για να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Δέλτα και ταυτόχρονα να καμφθεί η διστακτικότητα κάποιων συνανθρώπων μας στον εμβολιασμό. Ακολουθήσαμε πιστά τις κατευθυντήριες οδηγίες των αρμοδίων και τα αποτελέσματα των ερευνών της επιστημονικής κοινότητας σε όλη την υφήλιο».

«Χάριν στην προσπάθεια όλων, το Σύστημα Υγείας μας κρατήθηκε όρθιο. Δεν αρνηθήκαμε σε κανένα συμπολίτη μας ιατρική βοήθεια και προσφέραμε ιατρική φροντίδα στον πιο ψηλό βαθμό. Αυτό αποδεικνύεται από τα επίπεδα θνησιμότητας που είναι πολύ χαμηλά. Η Κύπρος μας βρίσκεται στην 2η χαμηλότερη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μετά από την Φιλανδία).

Κι αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε. Και θα το κάνουμε! Η διασφάλιση του Συστήματος Υγείας και η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικής περίθαλψης σε όλους τους συμπολίτες μας, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση», είπε.

Ανέφερε επίσης πως, «οι επιστήμονες καταγράφουν ότι, υπερβολική χαλάρωση της ατομικής προστασίας και των μέτρων δημόσιας υγείας, αυξάνουν κατακόρυφα τους αριθμούς. Οποιαδήποτε σημάδια εφησυχασμού θα είναι καταστροφικά! Επιβάλλεται, λοιπόν, να ολοκληρώσουμε το τείχος ανοσίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι και οι νέες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

Όλες οι λεπτομέρειες και οι πληροφορίες των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου θα περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου που θα εκδοθεί αργότερα και θα ρυθμιστούν με Διάταγμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ