Η Pfizer λέει ότι τα εμβόλιά της είναι ασφαλή για παιδιά 5-11 χρονών

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές.

Article featured image
Article featured image


Οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν σήμερα πως το εμβόλιό τους κατά της Covid-19 προκάλεσε ισχυρή ανοσοαπόκριση σε παιδιά ηλικίας 5 - 11 χρόνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, σχεδιάζουν να ζητήσουν την έγκριση της χρήσης του εμβολίου σε παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και αλλού, το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, κατά τη δεύτερη και τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο προκάλεσε στα παιδιά 5-11 ετών ανοσολογική απόκριση ανάλογη εκείνης που είχε παρατηρηθεί σε ανθρώπους 16 - 25 ετών. Το προφίλ ασφάλειας δε, ήταν γενικώς συγκρίσιμο με μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, πρόσθεσαν.

Για παιδιά δημοτικού, η Pfizer χορήγησε δοκιμαστικά πολύ μικρότερη δόση - το ένα τρίτο αυτής που χορηγείται αυτή τη στιγμή. Ακόμη κι έτσι, μετά τη δεύτερη δόση, τα παιδιά μεταξύ 5 έως 11 ετών ανέπτυξαν ισχυρά ποσοστά αντισωμάτων, ανάλογα εκείνων στους εφήβους και τους νέους, εξήγησε ο δρ Μπιλ Γκρούμπερ, αντιπρόεδρος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η παιδική αυτή δόση, εκτός από αποτελεσματική ανοσολογικά, αποδείχτηκε και ασφαλής, με παρόμοιες ή λιγότερες προσωρινές παρενέργειες -όπως πόνο στα χέρια ή πυρετό- απ’ ό,τι βιώνουν οι έφηβοι.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι ήδη διαθέσιμο για ανηλίκους άνω των 12 χρόνων. Ωστόσο, με τα παιδιά ξανά πίσω στις αίθουσες και την μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί στις λοιμώξεις μεταξύ παιδιών, πολλοί είναι οι γονείς που ζητούν εμβολιασμό και σε νεότερες ηλικίες.

Όπως ανέφερε ο Γκρούμπερ, οι εταιρείες θα αιτηθούν έγκριση επείγουσας χρήσης για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έως το τέλος του μήνα, ενώ θα ακολουθήσουν αιτήσεις για άδεια στους αντίστοιχους ρυθμιστικούς φορείς Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας.

Ενώ τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με τους μεγαλύτερους για σοβαρή νόσηση ή θάνατο από τον κορωνοϊό, πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά έχουν διαγνωστεί θετικά μόνο στις ΗΠΑ από την αρχή της πανδημίας.

Τα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των παιδιών έχουν αυξηθεί δραματικά από τη στιγμή εμφάνισης της παραλλαγής Δέλτα.

Έως το τέλος του έτους αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών για τις ηλικίες 2-5 ετών και 6 μηνών - 2 ετών.

ΠΗΓΗ: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ