Μεγάλες Εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα

Άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους, ενώ υπήρξαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Article featured image
Article featured image



Κεντρική Εικόνα: JONATHAN RODRIGUEZ / AP

Επιστήμονες κατέγραψαν σειρά σεισμικών δονήσεων μεγέθους 3,8 βαθμών στο εθνικό πάρκο Cumbre Vieja στο νότιο τμήμα της νήσου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφίας της Ισπανίας και σύμφωνα με την κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων. Οι ευάλωτοι άνθρωποι και τα ζώα απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Λας Μάντσας, Φουενκαλιέντε, Λα Μπομπίγια, Ελ Ρέμο και Πουέρτο Νάος.

Στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας.



Μέχρι το χθεσινό βράδυ κατέφυγαν περίπου 5,000 άνθρωποι από τα σπίτια τους. Τα επίπεδα κινδύνου έφτασαν στο κόκκινο στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) και επηρεάστηκαν πέντε δήμοι με περίπου 35,000 κατοίκους. Οι τοπικές Αρχές υπολόγισαν ότι θα πρέπει να εκκενώσουν τα σπίτια τους 10,000 άνθρωποι και πρότειναν στους κατοίκους να κλείσουν όλες τις πόρτες, τα παράθυρα, τις παροχές νερού, αεριού και ηλεκτρισμού πριν μετακινηθούν στα καθιερωμένα σημεία συνάντησης.


Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες μέχρι το προηγούμενο βράδυ, αλλά τουλάχιστον οκτώ σπίτια υπέστησαν υλικές ζημιές.

«Όταν εξερράγη το ηφαίστειο σήμερα ήμουν κατατρομαγμένος. Για τους δημοσιογράφους μπορεί να είναι κάτι θεαματικό, αλλά για εμάς είναι μια τραγωδία. Νομίζω πως η λάβα έφτασε στο σπίτι κάποιων συγγενών μου», δηλώνει η 55χρονη Ίσαμπελ Φουέρτες στο ισπανικό κανάλι TVE.



Ο εκπρόσωπος τύπου του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας των Κανάριων Νήσων δήλωσε: «Οι σεισμοί είναι ολοένα και ισχυρότεροι και το μάγμα πιέζει σταθερά προς την επιφάνεια. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μια έκρηξη, που σημαίνει ότι οι Αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν ορισμένους ανθρώπους».

Ο περιφερειάρχης των Κανάριων Νήσων ενημέρωσε πως η λάβα κινείται προς την ακτή και οι ζημιές που θα υπάρξουν προβλέπονται να είναι υλικές, ενώ εγγυάται πως οι πολίτες θα είναι ασφαλείς.

Τις προηγούμενες μέρες, οι επιστήμονες κατέγραψαν μια σειρά 4.000 σεισμικών δονήσεων, με τις Αρχές να κηρύσσουν την περιοχή σε κίτρινο συναγερμό για το ενδεχόμενο έκρηξης στις 14 Σεπτεμβρίου.

ispania_ifestio_2_city.jpg
ΦΩΤΟ: laprovincia.es



Η πρώτη καταγεγραμμένη ηφαιστειακή έκρηξη στο Λα Πάλμα είχε σημειωθεί το 1430, σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές.

Στην πιο πρόσφατη έκρηξη, που καταγράφηκε το 1971, ένας άνθρωπος είχε χάσει τη ζωή του, όταν έβγαζε φωτογραφίες κοντά στην περιοχή όπου έρεε η λάβα, όμως δεν υπήρξαν απώλειες περιουσίας.



Η ζωντανή μετάδοση της έκρηξης του ηφαιστείου από το Reuters:



Πηγές: El Pais, LIFO, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ