«Η χώρα μου είναι πραγματική κόλαση, αυτήν τη στιγμή, με πάρα πολλά τέρατα»

ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο Αφγανιστάν περιγράφουν πώς είναι να ζεις στο καθεστώς των Ταλιμπάν ως μέλος της κοινότητας.

Article featured image
Article featured image

Η Λάιλα, μια τρανς γυναίκα στο Αφγανιστάν, σκουπίζει τα δάκρυά της λέγοντας πως νιώθει τρομοκρατημένη. «Είναι ένας εφιάλτης. Δεν νιώθω ασφαλής ακόμα και στο ίδιό μου το δωμάτιο. Φοβάμαι τους Ταλιμπάν. Όταν τους βλέπω, νιώθω ότι θα αναγνωρίσουν ποια είμαι και θα έρθουν να με χτυπήσουν, να κλωτσήσουν ή ακόμα και να με φυλακίσουν».

Μετά τη χαοτική απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο, η περίπτωση της Λάιλα δεν είναι η μοναδική. Ο Ρεχμάτ, ένας γκέι άνδρας λέει: «Οι ζωές μας διατρέχουν κίνδυνο. Φοβόμαστε να έχουμε κινητά τηλέφωνα. Τρέμω όταν δέχομαι κλήσεις από άγνωστους αριθμούς, ανησυχώ πως μπορεί να είναι οι Ταλιμπάν».

Υπάρχουν φήμες πως οι Ταλιμπάν ξεγελούν γκέι άντρες να βρεθούν μαζί τους μέσω των social media και τους υπόσχονται πως θα τους βοηθήσουν να δραπετεύσουν από το Αφγανιστάν. Αυτό προκάλεσε πανικό στην κοινότητα της χώρας και έκανε πολλά μέλη της να κρύβονται. Ο φόβος ότι οι εξτρεμιστές τούς ιχνηλατούν για να τους σκοτώσουν είναι πραγματικός και οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε μια συνεχόμενη κατάσταση άγχους ότι θα τους συλλάβουν, φυλακίσουν ή βασανίσουν.

Το καινούργιο υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν αποτελείται μόνο από άνδρες, μερικοί εκ των οποίων κατηγορούνται ακόμη και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το συμβούλιο διοικεί τη θρησκευτική αστυνομία, γνωστή προηγουμένως και ως Υπουργείο για την Προώθηση της Αρετής και την Καταστολή της ∆ιαφθοράς. Αυτός είναι ο δρόμος που χαράσσεται στο Αφγανιστάν και οι ευάλωτες ομάδες διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Οι Ταλιμπάν πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα, ψάχνοντας να αναγνωρίσουν οποιονδήποτε μπορεί να αποτελεί απειλή για το «Ισλαμικό τους Εμιράτο». Πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλλάζουν τοποθεσίες και ταυτότητες, για να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, φοβούμενα πως οι γείτονες ή ακόμα και μακρινοί συγγενείς θα τους καταδώσουν.

3943.jpg



Μερικές τρανς γυναίκες αφήνουν μούσια, ενώ μερικές λεσβίες λένε πως νιώθουν πίεση να είναι «περισσότερο θηλυκές». Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν περιπτώσεις γυναικών που μπορούσαν να διατηρήσουν τη γκέι ταυτότητά τους υπό το πρόσχημα του bacha posh, μιας πρακτικής στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την οποία οι οικογένειες χωρίς γιους επέλεγαν μία από τις κόρες τους να ζήσει και να συμπεριφέρεται σαν αγόρι.

«Νομίζω ότι δεν μπορώ να προσποιούμαι ότι είμαι bacha posh πλέον. Αυτό δεν αρέσει στους Ταλιμπάν και αν μάθουν ότι είμαι κορίτσι και λεσβία θα θυμώσουν. Ανήκω, επίσης, στη μειονότητα Χαζάρα και αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο για εμένα. Μπορεί να με βιάσουν και να με σκοτώσουν», λέει η Σουνίτα.

«Μια ομάδα μαχητών των Ταλιμπάν ήρθε στο σπίτι μου με όπλα αφότου έφυγα. Μίλησαν στην οικογένειά μου και τους ζήτησαν να τους αποκαλύψουν πού βρίσκομαι αλλιώς θα τους τιμωρούσαν όλους. Έμαθαν για εμένα μέσω ενός γείτονα που δεν με συμπαθούσε», συνέχισε, προσθέτοντας «Είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι, πολύ συνηθισμένοι. Δεν ξέρουμε πώς να χειριστούμε ένα όπλο, ούτε είχαμε ποτέ στην κατοχή μας ένα».

Η Νεμέτ Σαντάτ, μια Αφγανή ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια που ζει πλέον στις ΗΠΑ λέει: «Οι Ταλιμπάν δεν θα δείξουν έλεος στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα όταν εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος της Σαρίας, και αυτό τρομοκρατεί την κοινότητα».



Η ζωή ήταν ήδη δύσκολη για τα ΛΟΤΑΚΙ+ άτομα του Αφγανιστάν ακόμα και πριν από το καθεστώς των Ταλιμπάν, λόγω της διάδοσης του στίγματος και των διακρίσεων σε κοινωνικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, από όταν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι περισσότεροι γκέι Αφγανοί άρχισαν να κρύβονται.

Ο Ρεχμάτ, λέει: «Δεν συχνάζουμε μεταξύ μας πλέον όπως παλιά. Φοβόμαστε ότι θα μας πιάσουν αν βρεθούμε, αν κάνουμε κάποιο πάρτι ή ακόμα και αν τραγουδήσουμε ένα τραγούδι».

Η Λάιλα λέει πως η οικογένειά της έχασε τα πάντα. «Η μητέρα μου δούλευε στο Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων, αλλά οι Ταλιμπάν έκλεισαν το γραφείο». Συνεχίζει λέγοντας πως«Είμαι το μόνο άτομο στην οικογένειά μου που έχει κάποιο εισόδημα, αφού ήμουν δασκάλα. Πλέον, κάνω ό,τι μπορώ, για να παρέχω φαγητό και να πληρώνω το ενοίκιο».

«Μερικές φορές, όμως, δεν μπορώ να βρω δουλειά και μένω χωρίς φαγητό. Με απομάκρυναν από τη δουλειά μου, επειδή ο εργοδότης μου φοβάται για τη ζωή του».

4928.jpg
Οι Ταλιμπάν έκλεισαν το υπουργείο γυναικείων υποθέσεων και το αντικατέστησαν με το Υπουργείο για την Προώθηση της Αρετής και την Καταστολή της ∆ιαφθοράς. ΦΩΤΟ: Hoshang Hashimi/AFP/Getty

Η Σουνίτα λέει: «Συνήθιζα να συνοδεύω τον πατέρα μου στο συνεργείο, για να δουλέψω, αλλά πλέον δεν μπορώ να κάνω ούτε αυτό. Είπαν στον πατέρα μου να σταματήσει, επειδή φοβούνταν πως, αν κάποιος έκανε παράπονο στους Ταλιμπάν για το γεγονός ότι είμαι κορίτσι που ντύνεται σαν αγόρι θα είχαν όλοι πρόβλημα».

Η Σαντάτ λέει: «Με τους Ταλιμπάν σε ισχύ, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που έχασαν τις ζωές τους και μένουν σπίτι, ανησυχούν για το ότι είτε θα ξεμείνουν από φαγητό και λεφτά και θα πεθάνουν από την πείνα, είτε τελικά οι Ταλιμπάν θα τους χτυπήσουν την πόρτα και θα τους βασανίσουν δημόσια μέχρι θανάτου».

«Η χώρα μου είναι πραγματική κόλαση αυτήν τη στιγμή, με πάρα πολλά τέρατα», λέει η Λάιλα. «Εύχομαι να μπορούσα να ξεφύγω, αλλά όλες οι πόρτες είναι κλειστές όπως και κάθε σύνορο. Είναι αδύνατο να ξεφύγις. Νιώθω πως θα συνεχίσω να βαδίζω σε έναν φαύλο κύκλο».





Ο Μουκχτάρ, ένας γκέι άνδρας, πιστεύει πως θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει παράνομα, έτσι ώστε να μπορέσει να ξεφύγει από τον θάνατο και την πείνα που αναμένεται να έρθει τις επόμενες εβδομάδες.


*Όλα τα ονόματα και οι τοποθεσίες αλλάχτηκαν για να προστατευτούν οι ταυτότητες των συνεντευξιαζόμενων.

Πηγή: The Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ