Οι Αφγανές που αρνούνται να «τα βάψουν» μαύρα

Με σύνθημα #DoNotTouchMyClothes αντιστέκονται στην πατριαρχία των Ταλιμπάν.

Article featured image
Article featured image

Αφγανές από όλο τον κόσμο κάνουν διαδικτυακή καμπάνια και δημοσιεύουν φωτογραφίες στις οποίες φορούν πολύχρωμα παραδοσιακά ρούχα, χρησιμοποιώντας το hashtag #DoNotTouchMyClothes.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση σε καθιστική διαμαρτυρία που ενορχήστρωσαν οι Ταλιμπάν στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όπου περίπου 300 γυναίκες εμφανίστηκαν με μαύρο ένδυμα που κάλυπτε το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια τους.

Με σημαίες των Ταλιμπάν στα χέρια, οι γυναίκες αυτές ανέφεραν ότι «υποστηρίζουν» τους μαχητές που ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπεται σε γυναίκες να βρίσκονται σε υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις, όπως και ότι σε σχολεία και πανεπιστήμια οι τάξεις θα πρέπει να είναι διαχωρισμένες με βάση το φύλο.


Η μεταβατική κυβέρνηση των Ταλιμπάν στελεχώθηκε αποκλειστικά με άνδρες, ενώ δεν συμπεριλήφθηκε κανένας εκπρόσωπος της μειονότητας Χαζάρα. Το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων δεν είναι κομμάτι του νέου καθεστώτος, το οποίο επανέφερε το υπουργείο για τη διάδοση της ηθικής και την αποτροπή της ανηθικότητας, διασφαλίζοντας ότι η σαρία θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.

Πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, φοβούνται ότι θα περιοριστούν οι ελευθερίες που κατακτήθηκαν με κόπο. Εξάλλου, θυμούνται ότι στο καθεστώς των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001 οι γυναίκες σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκαν στα σπίτια τους.

Η Δρ Μπαχάρ Τζαλάλι, Αφγανή ιστορικός και ειδική στις Σπουδές Φύλου, ανάρτησε την πρώτη φωτογραφία χρησιμοποιώντας το #DoNotTouchMyClothes, που στη συνέχεια αποτέλεσε έμπνευση για Αφγανές σε όλο τον κόσμο.


Η Πεϊμάνα Άσαντ, ο πρώτος άνθρωπος αφγανικής καταγωγής που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα στη Βρετανία, δημοσίευσε μια φωτογραφία της με πολύχρωμο ένδυμα και έγραψε: «Αυτή είναι η αφγανική κουλτούρα. Η παραδοσιακή ενδυμασία μου». Γυναίκες από όλο τον κόσμο ακολούθησαν, κάνοντας ανάλογες αναρτήσεις.


Παρότι οι Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει ότι περαιτέρω διαμαρτυρίες θα επιτρέπονται μόνο αν εγκριθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι γυναίκες στην Καμπούλ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις. Αυτός, εξηγεί η Σαμίρα, μια φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης. 

«Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τις ελευθερίες των γυναικών. Δεν έχω τίποτα να χάσω», τόνισε. «Είτε θα μείνω κλεισμένη στο σπίτι μου, αδυνατώντας να συνεχίσω τις σπουδές μου, ή μπορώ να δώσω μάχη. Ακόμη κι αν ρισκάρω τη ζωή μου, ακόμη κι αν με σκοτώσουν, αυτό είναι καλύτερο από το να με φιμώνουν», υπογράμμισε.  



Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ