Γιατί η Apple διαφωνεί με την πρόταση της ΕΕ για κοινό φορτιστή σε όλες τις συσκευές

Σύμφωνα με την ΕΕ όμως, η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Article featured image
Article featured image


Μια οδηγία 18 σελίδων που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από την Κομισιόν αναφέρει ότι ένας κοινός φορτιστής (USB-C) για όλες τις μάρκες «θα ωφελήσει τους καταναλωτές και θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα». Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει στους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών, κατά την οποία οι κατασκευαστές θα πρέπει να αλλάξουν τις συσκευές τους στο κοινό πρότυπο.

Η Apple, ωστόσο, έχει αντίρρηση. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι η αυστηρή ρύθμιση που επιβάλλει μόνο έναν τύπο φορτιστών καταπνίγει την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει, η οποία με τη σειρά της θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Εξέφρασε, επίσης, ανησυχίες για τη διετή μεταβατική περίοδο, κατά την οποία οι εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις οδηγίες.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάργκαρετ Βεστάγκερ υπερασπίστηκε από την πλευρά της το σχέδιο και τόνισε ότι «δώσαμε στη βιομηχανία άφθονο χρόνο για να βρει τις δικές της λύσεις, τώρα ο χρόνος ωρίμασε για νομοθετική δράση προς έναν κοινό φορτιστή. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον σύμφωνα πάντα με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας».

Το τρέχον σύστημα επιτρέπει στην Apple να χρησιμοποιεί διαφορετικά καλώδια και φορτιστές. Η νέα οδηγία καταγγέλλει ότι αυτό εμποδίζει την πλήρη διαλειτουργικότητα. Λέει, επίσης, ότι αγνοεί τα «περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη ύπαρξη αυτών των διαφορετικών διεπαφών φόρτισης».

Η οδηγία προσθέτει ότι οι φορτιστές της Apple «δεν δικαιολογούνται πλέον λόγω των τεχνικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η εισαγωγή της διεπαφής USB-C».


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ