Γιατί η Apple απειλεί να μπλοκάρει τη Facebook;

Σε εφαρμογές της Facebook, μεταξύ των οποίων και το Instagram, διαφημίζονται «γυναίκες προς πώληση», αποκάλυψε το αραβικό BBC.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική Φωτό: Fabrizio Bensch/REUTERS


Η Apple απείλησε να απομακρύνει τα προϊόντα της Facebook από το App Store, όταν διαπιστώθηκε πως σε εφαρμογές της, μεταξύ των οποίων και το Instagram, διαφημίζονται «άνθρωποι προς πώληση».

Την προειδοποίηση της Apple αποκάλυψαν τα Facebook Files της Wall Street Journal, μια σειράς ρεπορτάζ βασιμένων σε εσωτερικά έγγραφα από τη Facebook. Ο κολοσσός τεχνολογίας απάντησε πως απαγορεύει αναφανδόν την ανθρώπινη εκμετάλλευση, «μαχόμενος κατά του τράφικινγκ στην πλατφόρμα μας εδώ και πολλά χρόνια».

Την ονλάιν μαύρη αγορά ανθρώπινου τράφικινγκ που αφορούσε εργάτες αποκάλυψε το BBC News Arabic. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, γυναίκες υπέμεναν μια ζωή καταναγκαστικής εργασίας, κρατούμενες πίσω από κλειστές πόρτες, στερούμενες των βασικότερων των δικαιωμάτων τους, ανήμπορες να φύγουν υπό τον κίνδυνο να πουληθούν σε άλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνθήκες αυτές ισοδυναμούν με δουλεία.

diafimisi_antrhopou_instagram_city.jpg
Διαφήμιση οικιακού εργάτη προς πώληση στο Instagram. ΦΩΤΟ: BBCΤο εμπόριο γινόταν με τη χρήση πλήθους εφαρμογών, μεταξύ των οποίων και του -ιδιοκτησίας Facebook- Instagram. Οι αναρτήσεις και τα hashtags ήταν κυρίως στα αραβικά και γίνονταν share μεταξύ χρηστών από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ. Οι γυναίκες κατηγοριοποιούνταν ανά φυλή και «αγοράζονταν» για λιγες χιλιάδες δολάρια.

Όπως γνωστοποίησε η WSJ, μετά την έρευνα του BBC, η Apple πίεσε το Facebook να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του τράφικινγκ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «ο γίγαντας των social media ανέλαβε περιορισμένη δράση, όταν η Apple απείλησε να απομακρύνει τα προϊοντα της Facebook από το App Store για την καταστολή της πρακτικής».

Μάλιστα, η WSJ, επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα από τον όμιλο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, υποστήριξε πως η εταιρεία γνώριζε για την πρακτική αυτή και είχε διερευνήσει το διαδικτυακό εμπόριο ανθρώπων προτού εμπλακεί το BBC.

«Ήταν το ζήτημα γνωστό στη Facebook πριν την έρευνα του BBC και την κλιμάκωση από την Apple;» διερωτάται στο ρεπορτάζ ερευνητής της Facebook: «Ναι. Μέσα στο 2018 και το πρώτο μισό του 2019 είχαμε διεξαγάγει παγκόσμια Άσκηση Κατανόησης προκειμένου να καταλάβουμε πώς λειτουργούσε το εγχώριο κύκλωμα δουλείας στην πλατφόρμα μας, από τη στρατολόγηση έως την εκμετάλλευση».

Μετά το ρεπορτάζ του BBC, η Facebook απαγόρευσε το βασικό hashtag που χρησιμοποιείτο για το εμπόριο μεταξύ διακινητών και αγοραστών και έκλεισε εκατοντάδες λογαριασμούς στο Instagram. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, αυτά δεν ήταν αρκετά για την αποδυνάμωση των κυκλωμάτων. Όταν δημοσιεύτηκε η έρευνα του BBC, διαπιστώθηκε πως εξακολουθούσαν κάποιοι να διαφημίζουν γυναίκες στο Instagram.

lista_traficking_city.jpg
Λίστα με τις γυναίκες που ήταν προς πώληση. ΦΩΤΟ: BBC


To βρετανικό μέσο σήμανε συναγερμό σε Google και Apple, καθώς εφαρμογές στις οποίες «καταχωρούνταν για πώληση γυναίκες» ήταν διαθέσιμες στα app store τους.


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ