Η θέση της Κύπρου στη λίστα με τις πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου για το 2021

Καλά τα πήγαμε.

Article featured image
Article featured image



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας του 2021.

Αξιολόγησε τα επίπεδα καινοτομίας σε 130 οικονομίες, εστιάζοντας σε έναν μακρύ κατάλογο κριτηρίων όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο, τα ιδρύματα, η τεχνολογία και η δημιουργική παραγωγή, η πολυπλοκότητα της αγοράς και των επιχειρήσεων κ.ά.

Όπως επισημαίνεται, η καινοτομία εξακολουθεί να ανθίζει σε ορισμένους τομείς παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και την πανδημία του κορωνοϊού, ειδικά σε βιομηχανίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Στην παγκόσμια κατάταξη, η Ελβετία κατέκτησε την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας βαθμολογία 65,5/100 και αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η 11η φορά που ανακηρύσσεται παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία.

Η Σουηδία ακολουθεί με 63,1/10 και στην τρίτη θέση είναι οι ΗΠΑ με 61,3/100.

Η χώρα που φαίνεται να κατέγραψε τη μεγαλύτερη πρόοδο και βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα, είναι η Νότια Κορέα που από τη 10η θέση το 2020 πλέον βρίσκεται στην πέμπτη.

globalinnovationtop10_city.png
Οι 10 πιο καινοτόμες χώρες.



Η Κίνα σκαρφάλωσε στη 12η από τη 14η το 2020, ενώ η πρόοδός της είναι συνεχής, αφού το 2019 ήταν στη 17η θέση, ενώ φέτος ανακηρύχθηκε επίσης και ως η πιο καινοτόμος χώρα ανώτερου-μεσαίου εισοδήματος, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία.


Η θέση της Κύπρου

Η Κύπρος, στη γενική κατάταξη, βρίσκεται στην 28η θέση με βαθμολογία 46,7/100. Στην κατηγορία των ινστιτούτων και της δημιουργικής παραγωγής βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής Ασίας. Παράλληλα, στις κατηγορίες σύγκρισης της καινοτομίας με την ανάπτυξη της χώρας, ανήκει στο γκρουπ χωρών με υψηλό εισόδημα και βρίσκεται στην τρίτη θέση στην υποκατηγορία «Αποδοτική σύμφωνα με το επίπεδο ανάπτυξης» με πρώτη τη Νέα Ζηλανδία και δεύτερη τη Μάλτα.

globalinnovationcyorus_city.png
Η θέση της Κύπρου.



Το Βιετνάμ, που είναι στη 44η θέση της συνολικής κατάταξης, αναδείχθηκε ως η πιο καινοτόμος χώρα χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος ακολουθούμενη από την Ινδία (46η θέση στη γενική κατάταξη).

Η Ελλάδα είναι στη 47η θέση με βαθμολογία 36,3/100. Στη σχετική δε αναφορά για την Ελλάδα επισημαίνεται πως είναι μεταξύ των 31 οικονομιών που οι επιδόσεις τους σε θέματα καινοτομίας είναι χαμηλότερες των προσδοκιών μαζί με τη Λιθουανία και τη Ρουμανία σε ό,τι αφορά τις υψηλού εισοδήματος χώρες της ΕΕ.

globalinnovationgreece_city.png
Η θέση της Ελλάδας.


Ολόκληρη η έκθεση βρίσκεται εδώ.

Με πληροφορίες από: Huffpost, WIPO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ