Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, ο γιος και η σύζυγός του δεν θα έχουν καμία ανάμειξη στις διαδικασίες της κηδείας

Τι αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Article featured image
Article featured image


Με τη «βούλα» του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας και με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η κηδεία και ο ενταφιασμός του Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί στον Γαλατά Χανίων και με γραφείο τελετής επιλογής του φίλου και συνεργάτη του, Γιώργου Αγοραστάκη.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, με την οποία αναγνωρίζει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά της κηδείας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, έτσι όπως η επιθυμία του έχει εκφραστεί στη συμβολαιογραφική πράξη που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συντάξει τον Ιανουάριο του 2020.

Μεταξύ αυτών είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν και για το γραφείο τελετών. Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του, στον γιο και στη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με τη διοργάνωση της κηδείας του εκλιπόντος.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες με νέα προσωρινή διαταγή δόθηκε το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών που θα αναλάβει τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού. Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι επιμένει στο ζήτημα της ανάθεσης σχετικά με το γραφείο τελετών, εξηγώντας ότι πρέπει να αναλάβει αυτό που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

«Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος», ανάφερε o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη, προέδρου του «Παγκρήτιου Συλλόγου φίλων Μίκη Θεοδωράκη.

Πρόσθετη παρέμβαση στην υπόθεση είχε κάνει και το γραφείο τελετών, το οποίο είχε αρχικά αναλάβει τη σορό του μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που είχε εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδείας του.
Η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη

Στη σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικού εγγράφου είχε προχωρήσει τον Ιανουάριο του 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έδωσε σαφείς οδηγίες για όσα επιθυμούσε να γίνουν μετά τον θάνατό του και σύμφωνα με το έγγραφο, ήθελε «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γαλατά Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και τη σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από τον Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς τον σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από τον φίλο του, τον αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Μάλιστα, δήλωσε πως επιθυμεί η σορός του να ταξιδέψει με πλοίο στα Χανιά και όχι άλλο μεταφορικό μέσο και όρισε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου. Ο Μίκης Θεοδωρακης είχε ορίσει και συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά τον θάνατο του, δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό. Ωστόσο, αν για κάποιο λόγο δεν ήταν δυνατή η ανάθεση στο συγκεκριμένο γραφείο τελετών, οι δυο εκτελεστές είναι και οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο.Πηγή: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ