Αγελάδες φοράνε γυαλιά VR και νομίζουν ότι βόσκουν σε καλοκαιρινά λιβάδια

Πώς επηρέασε τα βοοειδή αυτή η πρακτική;

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Anadolu Agency / Getty Images


Ένας αγρότης έβαλε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας στις αγελάδες του, για να νομίζουν πως βόσκουν στην καλοκαιρινή ύπαιθρο.

Όταν ο Izzet Kocak είδε μια έρευνα που έλεγε ότι οι αγελάδες είναι πιο χαρούμενες και παράγουν περισσότερο γάλα όταν βλέπουν ευχάριστες σκηνές αποφάσισε να τοποθετήσει συσκευές εικονικής πραγματικότητας σε δύο από τα βοοειδή του για να δει τι αποτελέσματα θα έχει.

Όπως αναφέρει στη «Τhe Sun», η μέθοδος αυτή έφερε μερικά καλά αποτελέσματα, όπως την αύξηση της παραγωγής γάλακτος από 22 λίτρα την ημέρα σε 27.

Ο Izzet, που κατάγεται από το Aksaray της Τουρκίας λέει: «Βλέπουν ένα πράσινο λιβάδι και αυτό τους δίνει μια συναισθηματική ώθηση. Είναι λιγότερο στρεσαρισμένες».

Οι φωτογραφίες δείχνουν μια από της αγελάδες να φοράει τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας καθώς μασουλά χαρούμενη το σανό της.

agelada-VR_city.jpg
Φωτογραφία: Anadolu Agency / Getty Images



Πολλοί παρομοίασαν αυτήν την εικόνα με σκηνές από την κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας «The Matrix».

Οι συγκεκριμένες συσκευές σχεδιάστηκαν από κτηνιάτρους και δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά σε μία φάρμα στη Μόσχα. Οι σχεδιαστές συνεργάστηκαν με αγρότες, κτηνιάτρους και συμβούλους στη φάρμα «Krasnogorsk» κοντά στη Μόσχα. Δημιούργησαν μια προσομοίωση για τα βοοειδή που έμοιαζε με ένα καλοκαιρινό λιβάδι.

Η έρευνα έδειξε πως η πρακτική αυτή «μείωσε το άγχος και βελτίωσε τη συνολική συναισθηματική διάθεση όλου του κοπαδιού», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων στη Μόσχα.

agelades-gyalia-3_city.jpg
Φωτογραφία: Anadolu Agency / Getty Images



Το σετ εικονικής πραγματικότητας για τα βοοειδή διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κεφαλιού των ζώων, έχοντας ως βάση τις αντίστοιχες συσκευές για ανθρώπους. Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν την παλέτα χρωμάτων του λογισμικού έτσι ώστε να είναι πιο κατάλληλο για την όραση του ζώου.

Μπορεί οι αγελάδες να μην έχουν αχρωματοψία, ωστόσο, δεν μπορούν να δουν το κόκκινο, το πράσινο και αντιλαμβάνονται μόνο μερικές θολές αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.

Το Υπουργείο Γεωργίας όταν αναφέρθηκε στα ευρήματα της έρευνας είπε πως «οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν σημαντική επιρροή στην υγεία της αγελάδας και συνεπώς στην ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που παράγει».

Ο Izzet, που έπαιξε μέχρι και κλασική μουσική στα 180 ζώα του για να τα ηρεμήσει, είπε πως σχεδιάζει να αγοράσει ακόμα 10 συσκευές.



Με πληροφορίες από DailyMail

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ