Fashion statement: Όταν η μπαλακλάβα έγινε hot χειμερινό αξεσουάρ

Σε έναν κόσμο με «εντολή μάσκας», η μόδα αναθεωρεί τους κανόνες της, και οι βόλτες στο Τρόοδος αποκτούν άλλη διάσταση.

Article featured image
Article featured image


Όχι δεν πρόκειται για αναγραμματισμό του γνωστού παραδοσιακού γλυκού. H balaclava, ένα στρατιωτικό αξεσουάρ του 19ου αιώνα, το οποίο σήμερα φοριέται εξίσου πετυχημένα από ληστές (σε ταινίες και μη) αλλά και από σκιέρ, έχει πλέον κατακτήσει και τον κόσμο της μόδας ως hot après-ski αξεσουάρ.

Πρόκειται για ένα πλεκτό αξεσουάρ, τυπικά κατασκευασμένο από μαλλί ή μοχέρ που φοράς σε όλο το κεφάλι και έχει άνοιγμα μόνο για τα μάτια ή μέρος του προσώπου. Πώς είναι τα clogs το ugly shoe trend που ήρθε ένεκα της πανδημίας για να μείνει - έτσι και η μπαλακλάβα θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι το αντίστοιχο ugly hat trend.

Στην «εποχή της μάσκας», δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που το εν λόγω αξεσουάρ έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας της μόδας, αφού σύμφωνα με την κοινή γνώμη «ταιριάζει στην πανδημία».

balaklava.jpg


Fashion
- εμμονή


Συγκεκριμένα, έκανε την εμφάνισή του στις πασαρέλες των μεγάλων οίκων μόδας για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 21 όπως Tod’s, Bevza, Stella McCartney, Givenchy, Gucci, Miu Miu, Moschino, Balmain, Raf Simons, Marc Jacobs και Marine Serre.

00001-MIU-MIU-FALL-21-RTW.jpg
Miu Miu/Fall 21

00004-Tods-Fall-21.jpg
Tod’s/Fall 21



Επίσης υιοθετήθηκε και από τα high street καταστήματα όπως Zara, και σύντομα έγινε μία από τις κυρίαρχες τάσεις του streetstyle - με χιλιάδες fashionistas και celebrities να το φοράνε - όπως η δημοφιλής fashionista Emili Sindlev και η τραγουδίστρια Rihanna.



Tik
Tok and other media


Στο TikTok, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 120,8 εκατομμύρια βίντεο που συνδέονται με το hashtag «#balaclava», ενώ άλλα 257.000 άτομα στο Instagram έχουν δημοσιεύσει σχετικά με το ασυνήθιστο αξεσουάρ.



FYI:
Kim Kardashian - Met Gala


Στο ίδιο mood - fashion αξεσουάρ που ταιριάζουν στην πανδημία - ο Demna Gvasalia, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Balenciaga, έντυσε την Kim Kardashian στο Met Gala του 2021 με μαύρο ολόσωμο κορμάκι και μαύρη μάσκα που κάλυπτε όλο το πρόσωπο.



The
Story


Πήρε το όνομά της από την ουκρανική πόλη-λιμάνι Balaclava, το σκηνικό μιας μάχης το 1854 (Battle of Balaclava) κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, όπου βρετανικά και ιρλανδικά στρατεύματα στάλθηκαν για να πολεμήσουν Ρώσους στρατιώτες σε συνθήκες παγετού.

balacalava-soldiers.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ