Μπορούν να γίνουν αιμοδότες τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Κύπρο;

Χθες, στην Ελλάδα, ήρθη μία άκρως ρατσιστική και αναχρονιστική πρόνοια που δεν επέτρεπε σε άτομα ΛΟΑΤΚΙ να γίνουν αιμοδότες. Με αφορμή αυτό, ψάξαμε και μάθαμε τι ισχύει στην Κύπρο, ανακαλύπτοντας κάτι παράδοξο.

Article featured image
Article featured image

«Όποιος έχει συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, δεν μπορεί να δώσει αίμα». Μία παράμετρος που ίσως να έβγαζε νόημα το 1978, αφαιρέθηκε μόλις χθες, 10 Ιανουαρίου 2022, από το έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας της Ελλάδας, που έπρεπε να συμπληρώσει κάποιος εάν ήθελε να γίνει αιμοδότης. Εν ολίγοις, εάν κάποιος είχε ερωτική επαφή με άτομο του ιδίου φύλου τα τελευταία 45 χρόνια δεν είχε τη δυνατότητα να γίνει αιμοδότης στην Ελλάδα.

aimodosia-eggrafo_0_city.jpg


Όλα αυτά, μέχρι χθες καθώς έπειτα από δεκαετίες πιέσεων και αντιδράσεων από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και όχι μόνο, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή αυτής της αναχρονιστικής και άκρως ρατσιστικής πρόνοιας, διαφοροποιώντας το εν λόγω έντυπο. Ο Υπουργός Υγείας της χώρας και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, υπέγραψαν Υπουργική Απόφαση η οποία αλλάζει το περιεχόμενο στο έντυπο του ιστορικού του αιμοδότη. Ως εκ τούτου είναι η πρώτη φορά που αποσυνδέονται οι σεξουαλικές προτιμήσεις από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

Το κυπριακό παράδοξο


Στη χώρα μας τώρα, τα πράγματα λειτουργούν κάπως διαφορετικά. Διαβάζοντας το αντίστοιχο έντυπο που πρέπει να συμπληρώσει όποιος επιθυμεί να γίνει αιμοδότης, δεν εντοπίζει πουθενά τέτοιου είδους διαχωρισμό που να αφορά στις σεξουαλικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου. Ως εκ τούτου, εκ πρώτης όψεως, δεν υπάρχει ένας τέτοιος αποκλεισμός.


entipo-erotimatologio-aimodoti_city.png


Ωστόσο, προχωρώντας την έρευνα, ανακαλύψαμε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται.


Σε επικοινωνία που είχαμε με Λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, μας διευκρινίσε ότι όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Κύπρο ισχύει ανάλογη απαγόρευση, χωρίς, όμως, να υφίσταται η προσβλητική αναφορά στο ερωτηματολόγιο που καλείται να συμπληρώσει ο αιμοδότης.


Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Λειτουργός, μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, υπήρχε κανονισμός ο οποίος απαγόρευε να δώσουν αίμα άνδρες, οι οποίοι έκαναν σεξ με άλλους άνδρες τους τελευταίους 12 μήνες. Από τον Ιούλιο και μετά, η απαγόρευση άλλαξε, και το χρονικό περιθώριο μειώθηκε στους 6 μήνες. Όπως μας εξήγησε, ο λόγος που υφίσταται αυτή η απαγόρευση είναι επειδή, τα εν λόγω άτομα, δηλ. άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές με άλλους άνδρες, θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου...


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μάς λέχθηκε χαρακτηριστικά, δεν έδωσε ποτέ συγκεκριμένες οδηγίες επί του θέματος, δίδοντας το ελεύθερο σε κάθε κράτος να κάνει ό,τι θέλει όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Ως εκ τούτου η νομοθεσία στην Κύπρο διατήρησε τη λιγότερο αυστηρή σύσταση, για να μην αποκλείει άτομα από την αιμοδοσία, ξεκαθάρισε ο λειτουργός του Υπουργείου.


Σημειώνεται πως, κατά καιρούς τίθενται ερωτήματα σχετικά με την απαγόρευση, αλλά δεν φαίνεται να απαντώνται επαρκώς, μιας και από τη στιγμή που δεν υπάρχει νομοθεσία από την ΕΕ που να ρυθμίζει το ζήτημα, το κάθε κράτος δυνητικά μπορεί να εφαρμόσει τους δικούς του κανόνες και να πράξει όπως θέλει επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ