Η Αστυνομία Κύπρου προειδοποιεί για νέα απάτη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Τι πρέπει να κάνεις αν έλαβες κάποιο περίεργο μήνυμα στο Messenger ή έπεσε στην αντίληψή σου μια ανάρτηση για τον Covid στο Μεξικό.

Article featured image
Article featured image


Γιαν ψευδείς και παραπλανητικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες περιέχουν κακόβουλα λογισμικά προγράμματα, προειδοποιεί η Αστυνομία Κύπρου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών σχετικά με ψευδείς και παραπλανητικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες περιέχουν κακόβουλα λογισμικά προγράμματα – ιούς (Virus). Υπάρχουν δύο ειδών απάτες και το κοινό, καλείται να είναι προσεκτικό.

α) Αποστολή μηνύματος (κυρίως στο Messenger) με παραπλανητικό περιεχόμενο για σχετικό βίντεο που δήθεν ο αποδέκτης του μηνύματος συμμετέχει.

β) Παραπλανητικές αναρτήσεις σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές επικοινωνίας, που σχετίζονται με ψευδή δημοσίευση για επιτυχή αντιμετώπιση του Covid 19 στο Μεξικό.

Και οι δύο πιο πάνω περιπτώσεις θεωρούνται ως κακόβουλες.

Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει την ενεργοποίηση αυτών των αναρτήσεων αφού περιέχουν ιούς οι οποίοι έχουν την δυνατότητα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων και κωδικών πρόσβασης καθώς επίσης και της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού μεταξύ των χρηστών.

Συστήνεται επίσης η αναφορά (report) και διαγραφή τέτοιων αναρτήσεων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε περίπτωση ενεργοποίησης τέτοιας ανάρτησης, συστήνεται ο άμεσος έλεγχος και αλλαγή του κωδικού πρόσβασης του λογαριασμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ