Πού είναι πιο πιθανόν να κολλήσουμε κορωνοϊό;

Το δεύτερο δεν θα το περιμέναμε με τίποτα.

Article featured image
Article featured image


Λίστα με τα 10 πιο επικίνδυνα σημεία εξάπλωσης του κορωνοϊού δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι μεταξύ των δραστηριοτήτων που συνδέονται άμεσα με τη μετάδοση του ιού, τα υπαίθρια αθλήματα βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας ως εστία εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετά τις αγορές σε καταστήματα που βρίσκονται στην κορυφή.

Έτσι, οι Βρετανοί επιστήμονες, μέλη της «επιτροπής σοφών» (Sage) που συμβουλεύει την κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον για την πανδημία, προειδοποιεί τους πολίτες για όσα θα πρέπει να αποφεύγουν.

H μελέτη που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης του Λονδίνου, βασίζεται σε καθημερινές δραστηριότητες 10.000 ανθρώπων με τους συντάκτες της να διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι τα αθλήματα σε εξωτερικούς χώρους είναι η δεύτερη εστία εξάπλωσης του κορωνοϊού μετά τις αγορές σε καταστήματα. Η έρευνα έδειξε ότι τα υπαίθρια αθλήματα ενέχουν επίπεδο κινδύνου 1,36%.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Sun» για τη σχετική λίστα, κάνοντας χρήση των μέσων μεταφοράς, οι πολίτες κινδυνεύουν λιγότερο να μολυνθούν από κορωνοϊό απ' ό,τι εάν αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους, όπως προκύπτει από την επίμαχη μελέτη.


Τα αθλήματα κάτω από το shopping και πάνω από τη χρήση των ΜΜΜ

Για τους επιστήμονες, στα υπαίθρια αθλήματα διατρέχει κανείς μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθεί λόγω των «κοινωνικών δραστηριοτήτων» που συνδέονται με τον αθλητισμό, καθώς και με τη σωματική δραστηριότητα.

Με τη χρήση των μέσων μεταφοράς ή με επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας, οι πολίτες διατρέχουν 1,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν Covid, όπως έδειξε η έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2021. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι, όσοι έπρεπε να μεταβούν στην εργασία τους -εύλογο- είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid σε σχέση με εκείνους που έκαναν τηλεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν προτού η ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον» γίνει η κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.Τα μέρη στα οποία είναι πιθανό να κολλήσουμε κορωνοϊό, σύμφωνα με τη μελέτη της επιτροπής Sage:

1. Κάνοντας αγορές σε καταστήματα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 2,18%.

2. Παίζοντας ένα άθλημα σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,36%.

3. Κάνοντας χρήση λεωφορείου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,31%.

4. Τρώγοντας σε εστιατόριο ή σε καφετέρια ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,29%.

5. Χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,28%. Το ίδιο ισχύει για όσους πηγαίνουν σε παμπ, μπαρ ή κλαμπ.

6. Πηγαίνοντας σε πάρτι, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%.

7. Πηγαίνοντας σε γυμναστήριο ή κάνοντας αθλήματα εσωτερικού χώρου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%.

8. Φεύγοντας από το σπίτι για να πάμε στη δουλειά, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,2%.

9. Κάνοντας χρήση ταξί, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,19%.

10. Χρησιμοποιώντας τρένο ή τραμ, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,18%. Το ίδιο ισχύει και για όσους επισκέπτονται αισθητικό, κομμωτή ή κουρέα.


Πηγή: reader.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ