Πέθανε ο αρουραίος «ήρωας» που εντόπιζε νάρκες στην Καμπότζη

Ο Μαγκάουα «πήρε σύνταξη» σε ηλικία 8 ετών και άφησε την τελευταία του πνοή το Σαββατοκύριακο.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία REUTERS/Cindy Liu

Ο Μαγκάουα, ο αρουραίος που εντόπιζε νάρκες στην Καμπότζη και έσωσε δεκάδες ζωές, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 8 ετών.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς καριέρας του, ο αρουραίος από την Τανζανία, βραβεύτηκε με ένα μετάλλιο και βοήθησε να αποναρκοθετηθούν 225 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, επιφάνεια ίση με 42 γήπεδα ποδοσφαίρου. Ο Μαγκάουα μέσα σε αυτήν την πενταετία εντόπισε περισσότερες από 100 νάρκες και εκρηκτικά, μέχρι που «πήρε σύνταξη» πέρσι τον Ιούνιο.

Όπως ανέφερε η ΜΚΟ «APOPO», ο Μαγκάουα πέθανε το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Όλοι εμείς στην APOPO λυπούμαστε για την απώλεια του Μαγκάουα και είμαστε ευγνώμονες για την απίστευτη δουλειά που πέτυχε» ανέφερε η οργάνωση.

Ο αρουραίος φαίνεται πως ήταν καλά στην υγεία του μέχρι που άρχισε να κοιμάται συχνά, να δείχνει κουρασμένος και να μην έχει όρεξη να φάει.

BIKBECZZAFM6FEID3UJKZIS26M_city.jpg
Φωτογραφία: REUTERS/Cindy Liu



Η «APOPO», που δραστηριοποιείται στην Ασία και την Αφρική, εκπαίδευσε τον Μαγκάουα ανταμείβοντας τις επιτυχίες του με τις αγαπημένες του λιχουδιές, μπανάνες και αράπικα φιστίκια. Όταν εντόπιζε το ΤΝΤ που υπάρχει στη νάρκη, έξυνε το έδαφος για να «ενημερώνει» τους ανθρώπους συνεργάτες του. Αυτή η τεχνική είναι πιο γρήγορη σε σύγκριση με την χρήση ενός ανιχνευτή μετάλλων.



Ο Μαγκάουα, που είχε ύψος 70 εκατοστά, μπορούσε να ελέγξει μια περιοχή, ίση με ένα γήπεδο του τένις, μέσα σε μισή ώρα, ενώ ένας άνθρωπος χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων θα χρειαζόταν τέσσερις μέρες.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 απονεμήθηκε στον Μαγκάουα το χρυσό μετάλλιο της βρετανικής ένωσης προστασίας των ζώων «PDSA», η οποία τιμά κάθε χρόνο ένα ζώο για τη γενναιότητά του. Ήταν ο πρώτος αρουραίος που έλαβε αυτήν την τιμή, που θεωρείται ισοδύναμη με την απονομή του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου για τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την «PDSA», περίπου 4-6 εκατομμύρια νάρκες τοποθετήθηκαν στην Καμπότζη μεταξύ 1975-1998 ενώ περισσότεροι από 64.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ