Γιατί 270 επιστήμονες «τα βάζουν» με το πιο δημοφιλές podcast του Spotify;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός σχολιαστής Joe Rogan επικρίνετε για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία Spotify / The Joe Rogan Experience

Συνολικά 270 επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας έστειλαν ανοιχτή επιστολή στο Spotify, ζητώντας να λάβει μέτρα απέναντι στην παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό, μετά την κυκλοφορία ενός podcast του «The Joe Rogan Experience».

Η νέα ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν 270 μέλη της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας, υπογραμμίζοντας το επεισόδιο που προβλήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, περιγράφουν τις ενέργειες του σχολιαστή και κωμικού Joe Rogan ως «όχι μόνο απαράδεκτες και προσβλητικές, αλλά και ιατρικά και πολιτιστικά επικίνδυνες».

«Επιτρέποντας τη διάδοση ψευδών και κοινωνικά επιζήμιων ισχυρισμών, το Spotify επιτρέπει στα φιλοξενούμενα μέσα του να βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστημονική έρευνα και να σπείρουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της καθοδήγησης βάσει δεδομένων που προσφέρουν οι επαγγελματίες υγείας», αναφέρει η επιστολή.

«Αυτό δεν είναι μόνο επιστημονικό ή ιατρικό ενδιαφέρον. Είναι ένα κοινωνιολογικό ζήτημα καταστροφικών διαστάσεων και το Spotify είναι υπεύθυνο καθώς επιτρέπει σε αυτή τη δραστηριότητα να ευδοκιμήσει στην πλατφόρμα του».

Στο επίμαχο επεισόδιο της 31ης Δεκεμβρίου, ο Rogan πήρε συνέντευξη από τον γιατρό Robert Malone, ο οποίος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί «υπνωτίστηκαν» να φορούν μάσκες και να κάνουν εμβόλια και ότι η χώρα πάσχει από «μαζική ψύχωση».

Το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του Malone νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω παραπληροφόρησης για την πανδημία ενώ και στο παρελθόν έχει συγκρίνει τις πολιτικές που σχετίζονται με την πανδημία με το Ολοκαύτωμα.

Η επίμαχη συνέντευξη έχει ήδη αφαιρεθεί από το YouTube, αλλά ο Rogan και το Spotify δεν έχουν κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο.

Ο Rogan φιλοξενεί επί του παρόντος το πιο δημοφιλές podcast του Spotify, μετά από συμφωνία 100 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2020 για τη μεταφορά της εκπομπής του στην πλατφόρμα.

Ο Rogan έχει επικριθεί στο παρελθόν για την διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID στην εκπομπή του. Τον Απρίλιο του 2021 δέχθηκε πυρά επειδή υποστήριξε ότι οι 21χρονοι δεν χρειαζόταν να κάνουν το εμβόλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο παρουσιαστής του Tonight, John Oliver, χαρακτήρισε τον Rogan «ηλίθιο» για τα σχόλιά του σχετικά με τους νέους που δεν εμβολιάζονται.

Είπε στην εκπομπή του στις 2 Μαΐου ότι το κοινό δεν θα πρέπει να ακούει όσα λέει για τον κορωνοϊό γιατί τους θέτει σε κίνδυνο.


Το επίμαχο επεισόδιο:Η ανάρτηση του Joe Rogan για το επεισόδιο:Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ