Μήπως η νέα τάση στο TikTok πρέπει να μάς προβληματίσει;

Η πανδημία και ο κορωνοϊός έγιναν ένα μεγάλο meme.

Article featured image
Article featured image


Από τον Δεκέμβριο του 2019 όταν ακούσαμε για πρώτη φορά τη λέξη Covid έχουν αλλάξει πολλά. Έχουμε περάσει από μετάλλαξη σε μετάλλαξη, τα μέτρα για την προστασία μας γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά, υποβαλλόμαστε σε παντός είδους τεστ, έχουμε εμπλουτίσει το λεξιλόγιό μας τη στιγμή που οι θάνατοι από κορωνοϊό πλησιάζουν να φτάσουν τα 5μιση εκατομμύρια παγκοσμίως.

Το TikTok δεν είναι πλέον μια πλατφόρμα στην οποία ανεβάζεις μόνο χορευτικά βίντεο, έχει γίνει κάτι περισσότερο, άρχισε να διαμορφώνει καινούργιες τάσεις και σύμφωνα με τη σελίδα «business of apps» από τους 381 εκατ. χρήστες που είχε το 2019 έφτασε το 1 δις το 2021.

Με τόσους πολλούς χρήστες να γράφουν την ιστορία της πανδημίας σε ένα συλλογικό ψηφιακό ημερολόγιο, είναι λογικό πως κάποιες τάσεις ίσως είναι λίγο προβληματικές. Συγκεκριμένα, έπεσε στην αντίληψή μας μια πρόσφατη τάση, στην οποία οι χρήστες ανεβάζουν βίντεο μοστράροντας τα θετικά τους τεστ και δείχνοντας «πώς κατέληξαν εκεί».

Τα βίντεο ακολουθούν μια συγκεκριμένη αφηγηματική γραμμή, η οποία ξεκινά με μια εικόνα ενός θετικού τεστ και στη συνέχεια ακολουθούν φωτογραφίες και βιντεάκια που δείχνουν το άτομο που ανήρτησε το βίντεο και τις «περιπέτειές» του σε κλαμπ, χώρους εστίαση, βουνά, λαγκάδια και συναυλίες της Φουρέιρα.Εν τω μεταξύ, τα βιντεάκια αυτά, που θέλουν να είναι αστεία, πετυχαίνουν τον στόχο τους και μάς κάνουν να γελάμε. Ξεκάθαρο παράδειγμα που αποδεικνύει μάλλον ότι έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ τα της πανδημίας και την βλέπουμε σαν μια καινούργια κανονικότητα στην οποία όλα είναι λίγο θολά, αστεία και ασυνάρτητα.Μήπως όμως αυτή η καινούργια πραγματικότητα άρχισε να αντιμετωπίζεται από όλους μας πιο «ελαφριά» απ’ ό,τι θα έπρεπε και απλώς το TikTok το επιβεβαιώνει;

Μοιάζει να έχουμε ξεχάσει ότι ο Covid-19 μπορεί να καταστεί θανατηφόρος. Το βλέπεις παντού -όχι μόνο στο TikTok-, αλλά και στη λογική «να κολλήσουμε όλοι, να ησυχάσουμε» που άρχισε να εδραιώνεται. Το βλέπεις σε πολύ κόσμο που πάει για rapid test, βγαίνει θετικός και η πρώτη του αντίδραση είναι να γελάσει, γιατί πλέον είναι μέρος αυτού του «meme». Γενικά, το βλέπεις παντού και σε κάθε περίσταση.Μπορεί να έχουμε συνηθίσει τις τάσεις στη ζωή μας, τα trends του TikTok και του Instagram, που μέχρι να εμφανιστούν και να γίνουν viral τα έχουμε ήδη ξεχάσει. Κάπως έτσι φαίνεται πως μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει την πανδημία, σαν ένα trend, το οποίο δεν έχει φύγει ακόμα από το timeline και το FYP μας.

Σαν ένα meme, που αν βγεις θετικ@, νιώθεις τη χαρά της περιεκτικότητας μέσα σε ένα σύνολο το οποίο έχει κάτι κοινό με εσένα. Μάλλον έτσι είμαστε οι άνθρωποι, μάς αρέσει να νιώθουμε κομμάτι μιας κοινωνικής ομάδας, ασχέτως αν το δηλώνουμε ή όχι. Γιατί η ένταξή μας μέσα σε μια ομάδα μάς κάνει να μην νιώθουμε όπως νιώθαμε στα lockdown, δηλαδή μόνοι.

Θυμάστε τα lockdown; Περιορισμός στο σπίτι, μηνύματα για να κυκλοφορήσεις, κέρφιου στις 10 το βράδυ. Αυτό το φαινόμενο έκανε πολύ κόσμο να νιώσει πολύ μόνος και να έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του, και φοβούμενοι για μια «νέα σεζόν» lockdown αρχίσαμε να βλέπουμε την καινούργια καθημερινότητα πιο ελαφριά και χιουμοριστικά, αγνοώντας τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η προσέγγισή μας.Δεν θέλω να μειώσω τη δύναμη του χιούμορ με αυτό το κείμενο. Ίσα – ίσα, με τα παραδείγματα που αναφέρονται, φαίνεται πόσο ισχυρό μπορεί να είναι σε δύσκολες περιόδους για το κοινωνικό σύνολο. Με την ύπαρξη εφαρμογών όπως το TikTok, που σου εμφανίζει κυρίως βίντεο «κομμένα ραμμένα» για σένα, το χιούμορ έχει αποκτήσει ακόμα περισσότερη δύναμη στην καθημερινότητά μας.

Μήπως όμως είναι σημαντικό να μην το αφήσουμε να καταβάλει όλο μας το είναι και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε και λίγο ρεαλισμό στην καθημερινότητά μας;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ