Η ιστορία πίσω από τη viral φωτογραφία δύο αυτοχθόνων στον Αμαζόνιο

Ο Tawy κουβάλησε τον σχεδόν τυφλό πατέρα του στην πλάτη του για πέντε εώς έξι ώρες.

Η ιστορία πίσω από τη viral φωτογραφία δύο αυτοχθόνων στον Αμαζόνιο

Ο Tawy κουβάλησε τον σχεδόν τυφλό πατέρα του στην πλάτη του για πέντε εώς έξι ώρες.

Article featured image
Article featured image


Μια φωτογραφία ενός αυτόχθονα άνδρα o οποίος κουβαλά τον πατέρα του στην πλάτη του, για να κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, έχει γίνει viral για πολλούς λόγους. Την ίδια στιγμή κατέδειξε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τους ανθρώπους σε απομακρυσμένες περιοχές να λάβουν το εμβόλιο.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από έναν γιατρό δείχνει τον 24χρονο Tawy να κρατά στην πλάτη του τον 67χρονο πατέρα του, Wahu, αφού και στους δύο χορηγήθηκε μια δόση εμβολίου. Χρειάστηκε, μάλιστα, να περπατήσουν για ώρες μέσα στο δάσος, για να φτάσουν στο σημείο του εμβολιασμού.

manamazonios.jpg



Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 853 αυτόχθονες έχουν πεθάνει λόγω του κορωνοϊού στη χώρα. Εντούτοις οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ιθαγενών, αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. Μια έρευνα από την Apib, μια βραζιλιάνικη ΜΚΟ, ανέφερε ότι 1.000 αυτόχθονες άνθρωποι πέθαναν μόνο την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021.

Ο Tawy και ο Wahu ανήκουν στην τοπική κοινότητα Zo'é, η οποία αριθμεί περίπου 325 μέλη που ζουν απομονωμένα, σκορπισμένοι σε δεκάδες χωριά.

Ο Erik Jennings Simões, ο γιατρός που τράβηξε τη φωτογραφία, είπε ότι ο ηλικιωμένος Wahu ήταν σχεδόν τυφλός και περπατούσε με δυσκολία λόγω χρόνιων προβλημάτων στο ουροποιητικό. Εκτίμησε δε, ότι ο Tawy κουβάλησε τον πατέρα του στην πλάτη του για πέντε έως έξι ώρες.

«Ήταν μια πολύ όμορφη απόδειξη της υπέροχης σχέσης μεταξύ τους», είπε ο Δρ Simões στο BBC News Brasil.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Ιανουάριο του 2021, κατά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του Covid-19 στη Βραζιλία, μια από τις χώρες που πλήγηκαν πολύ άσχημα από την πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο. Εντούτοις, ο Δρ Simões μοιράστηκε το συγκινητικό στιγμιότυπο στο Instagram την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, θέλοντας να στείλει ένα «θετικό μήνυμα στην αρχή του νέου έτους».

manamzonios.jpg



Όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 στη Βραζιλία, οι ιθαγενείς θεωρήθηκαν ομάδα προτεραιότητας. Εντούτοις προέκυψε η εξής σοβαρή πρόκληση όσον αφορά στην κοινότητα Zo'é: δεν θα ήταν εφικτό για τους υγειονομικούς να πάνε σε κάθε χωριό ξεχωριστά, καθώς θα χρειάζονταν εβδομάδες για να εμβολιαστούν όλοι, λόγω του πόσο διασκορπισμένοι ήταν.

Έστησαν λοιπόν καλύβες στο δάσος και συμφωνήθηκε ένα σύστημα εμβολιασμού με τις κοινότητες μέσω ασυρμάτου. «Υιοθετήσαμε πρακτικές που σέβονται και λαμβάνουν υπόψη την κουλτούρα και τη γνώση των ανθρώπων της κοινότητας Zo'é», είπε ο Δρ Simões.


Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ