Τα έμφυλα στερεότυπα μόλις καταρρίφθηκαν με μια διαφήμιση για σαμπουάν

Γιατί τα μαλλιά δεν έχουν φύλο.
#HairHasNoGender

Article featured image
Article featured image


Η Pantene έσπασε τα φυλετικά στερεότυπα με την καινούργια της καμπάνια με μότο #HairHasNoGender, φέρνοντας στο προσκήνιο 5 queer άτομα, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της Ελλάδας. Τα 5 άτομα διαφορετικής ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού μοιράζονται υπερήφανα τις ιστορίες τους, μιλώντας για ενδυνάμωση και ορατότητα, αναφερόμενα στα (λαμπερά) μαλλιά τους, τα οποία διαχρονικά αλλά και ειδικά έχουν τεράστιους συμβολισμούς.

Όπως αναφέρεται στη διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε η Pantene σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γέιλ το 2017, τα μαλλιά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοεκτίμηση και αποτελούν σημαντική προέκταση της έκφρασης της ταυτότητας του κάθε ατόμου. Η έρευνα επίσης κατέληξε στο γεγονός ότι, τα μαλλιά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία του ατόμου, ενώ απέδειξε επίσης πως ένα άτομο που γνωρίζει πως έχει όμορφα μαλλιά μπορεί να νιώσει πιο παραγωγικό, λιγότερο στρεσαρισμένο, πιο ξεκούραστο, πιο κοινωνικά και σωματικά «δυνατό» και πως έχει περισσότερο έλεγχο.

Πέραν τούτων, η διαφήμιση μάς υπενθυμίζει πως δεν υπάρχουν αντρικά και γυναικεία κουρέματα, καταρρίπτοντας έτσι τα στερεότυπα φύλου που επικρατούν (ακόμα) στις κοινωνίες μας. Είναι σίγουρα ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός σε έναν δρόμο που ακόμα και το κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παράλληλα με το λανσάρισμα της καμπάνιας επανεκκίνησε και η λειτουργία της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης (για την Ελλάδα) «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», για λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους και για εκπαιδευτικούς.


Δείτε την ενδυναμωτική διαφήμιση :

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ