Τι αλλάζει από σήμερα με τα SafePass των εμβολιασμένων που νοσούν

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, εάν ήταν εμβολιασμένα, μπορούσαν να κινούνται κανονικά, αφού το SafePass τους θεωρούνταν έγκυρο.

Article featured image
Article featured image


Από σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου τα SafePass των εμβολιασμένων ατόμων που βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό θα ακυρώνονται προσωρινά και η εφαρμογή CovScan θα δείχνει την κόκκινη ένδειξη.

Λύση στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες κρατικές και υγειονομικές Αρχές αναφορικά με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που «σπάζουν» την υποχρεωτική καραντίνα και διακινούνται σε καταστήματα, επιχειρήσεις και χώρους εστίασης, αφού το SafePass τους παραμένει σε ισχύ εάν είναι εμβολιασμένοι, δίνει το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε ότι το Safe Pass των ατόμων που έχουν βγει θετικοί θα ανακαλείται προσωρινά και κατά τον έλεγχο του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο κατέχουν, θα παρουσιάζει το πιστοποιητικό ως κόκκινο δηλαδή ως μη έγκυρο. Επίσης δεν θα μπορούν να εκδώσουν νέα πιστοποιητικά πριν από την αποδέσμευση τους.


Ένα νέο χρώμα εντάχθηκε στην εφαρμογή CovScan:

Συγκεκριμένα το μωβ* χρώμα θα εμφανίζεται σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, για να παρουσιάζουν και rapid τεστ για να μπορούν να μπουν κάπου.

Κλείνοντας ανέφερε ότι οι εμπειρίες που έχουν αποκτήσει από την πανδημία έχουν γίνει παρακαταθήκη για τον οριστικό ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρου του κράτους.



Τα χρώματα των CovPass από τις 18 Δεκεμβρίου 2021, έχουν ως εξής:

Πράσινο
: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει ότι ο κάτοχός του έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19 και σε κάθε περίπτωση δεν έχει παρέλθει η διάρκεια ισχύος του.

Μπλε: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση PCR με αρνητικό αποτέλεσμα εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα.

Κίτρινο/Πορτοκαλί: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα.

Μωβ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι έγκυρο μόνο με επιπρόσθετη προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος εξέτασης PCR ή Rapid Test εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα, το οποίο επίσης θα πρέπει να παρουσιαστεί υπό μορφή EUDCC και θα υπόκειται σε έλεγχο μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus.

Κόκκινο: Το πιστοποιητικό δεν είναι έγκυρο.


*Το αποτέλεσμα χρώματος «μωβ» ανταποκρίνεται στις πιο κάτω περιπτώσεις, για τις οποίες, σύμφωνα με τα διατάγματα απαιτείται επιπρόσθετη προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακής εξέτασης PCR με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός των χρονικών πλαισίων που ισχύουν στο Διάταγμα:

- Παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού μίας δόσης για εμβόλιο δύο δόσεων και ημερομηνία εμβολιασμού που δεν ξεπερνά τις 35 ημέρες

- Παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού μίας δόσης για εμβόλιο μίας δόσης εάν δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τον εμβολιασμό

- Παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού μίας δόσης για εμβόλιο μίας δόσης ή δύο δόσεων για εμβόλιο δύο δόσεων εάν έχουν παρέλθει πέραν των επτά (7) μηνών από την τελευταία δόση.


Με πληροφορίες από
Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ