Σε άλλα νέα, τα δύο πρώτα κρούσματα της «Όμικρον 2» εντοπίστηκαν στην Ελλάδα

Τι είναι η εν λόγω υποπαραλλαγή, πού έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και πόσο πρέπει να μάς ανησυχήσει.

Article featured image
Article featured image


«Τα δύο πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2» εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για «εισαγόμενα» περιστατικά, τα οποία εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την τελευταία εβδομάδα.

Αναφερόμενος στην εν λόγω υποπαραλλαγή νωρίτερα, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «είναι αρκετά νωρίς», καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Επεσήμανε πάντως ότι τα εμβόλια προσφέρουν ήδη κάλυψη κατά 91% από την Όμικρον.



Από πλευράς του, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει.

Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί», καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόνισε.


«Ξέραμε εδώ και καιρό ότι η Όμικρον έχει δύο κλάδους»

O καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, τόνισε ότι «από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η “Όμικρον” έχει δύο κλάδους».

Συνεχίζοντας εξήγησε: «Ο ένας από τους δύο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, “κρυφό κλάδο”, επειδή έχει μια μετάλλαξη στη θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στη Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες. Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε, γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στη μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση».

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που σχετίζεται με το στέλεχος της Όμικρον φέρεται να πρωτοεμφανίστηκε στη βόρεια Ευρώπη, ενώ εντοπίστηκε η σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία. Σύμφωνα, επίσης, με τα πρώτα στοιχεία μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ