O Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί για δυνητικά χειρότερες πανδημίες από τον κορωνοϊό

Μπάστα, Μπιλ, δεν τα πετάμε έτσι αυτά.

Article featured image
Article featured image


Θυμόμαστε όλοι ότι ο Μπιλ Γκέιτς είχε πει τις προηγούμενες μέρες ότι η παραλλαγή Όμικρον θα βοηθήσει να τελειώνουμε επιτέλους με την πανδημία του κορωνοϊού, περνώντας (αισίως) στη φάση της ενδημικής Covid. Κάτι σαν τη γρίπη, ένα πράμα, που με ετήσιο εμβολιασμό και ανάλογη προετοιμασία τη βγάζουμε καθαρή. Και όλα αυτά μέσα στο 2022 οπότε εκεί που πάει να σχηματιστεί ένα ελαφρύ μειδίαμα στο πρόσωπο, ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί για δυνητικά χειρότερες πανδημίες από αυτές του Covid.


Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, λοιπόν, προειδοποίησε την Τρίτη (18/01) για μελλοντικούς ιούς που θα μπορούσαν να είναι πιο θανατηφόροι από τη νόσο COVID-19. Βέβαια, ο λόγος που το έκανε δεν είναι για να (μάς) τρομοκρατήσει, αλλά για να προτρέψει τις πλουσιότερες χώρες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση στα εμβόλια, ώστε σε περίπτωση που μάς βρει μια καταστροφική πανδημία να είμαστε -αυτήν τη φορά- προετοιμασμένοι. Ή σε περίπτωση που δεν βρει εμάς, αλλά τις επόμενες γενιές να υπάρχει η γνώση, για να αντιμετωπιστεί σωστά ή ακόμη και να αποτραπεί.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ιδρύματος «Bill and Melinda Gates», ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι, ενώ οι Δέλτα και Όμικρον είναι από τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις ιού που έχουν καταγραφεί ποτέ, ο κόσμος θα μπορούσε να πληγεί από ένα ακόμα πιο μολυσματικό παθογόνο στοιχείο, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να σκοτώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Δυνητικά meaning μπορεί να συμβεί, αλλά δεν είναι και κάτι που δεν ξέραμε, αφού η πανδημία του κορωνοϊού δεν είναι η πρώτη που πλήττει την ανθρωπότητα. Απλώς αυτήν έτυχε να τη βιώσουμε. Για μια ιστορία των πανδημιών, δες το πιο κάτω (εξαιρετικό) άρθρο:


Με αυτά τα σχόλια, λοιπόν, ο Μπιλ Γκέιτς συνόδευσε την ανακοίνωση ενός νέου ποσού ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων από το ίδρυμα «Bill and Melinda Gates», που θα λάβει ο Συνασπισμός για Καινοτομίες στην Ετοιμότητα για Επιδημίες (CEPI), με στόχο να βοηθήσει στην «ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά των αναδυόμενων παραλλαγών του κορωνοϊού» καθώς και στην προετοιμασία για μελλοντικές, μεγάλες υγειονομικές κρίσεις.

Επιπρόσθετα, ο Μπιλ Γκέιτς σημείωσε ότι επενδύοντας στην έρευνα εμβολίων και ενισχύοντας τις δυνατότητες ταχείας παραγωγής τους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι εγκαίρως διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις μπορούν, μ' αυτόν τον τρόπο, να προετοιμαστούν για τον μετριασμό της επόμενης πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας σημείωσε: «Όταν μιλάμε για δαπάνες δισεκατομμυρίων για να σωθούν τρισεκατομμύρια από οικονομική ζημιά και να σωθούν δεκάδες εκατομμύρια ζωές, τότε αυτό είναι μια πολύ καλή πολιτική ασφαλείας».

Ο Μπιλ Γκέιτς πρόσθεσε ότι ο CEPI προσπαθεί να συγκεντρώσει 350 δισεκατομμύρια δολάρια για να συντομεύσει τον χρόνο που χρειάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου. Ο εν λόγω φορέας ιδρύθηκε το 2017 μετά την επιδημία του Έμπολα που ξέσπασε μεταξύ 2014 και 2016 και έχει συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.


Σε μια ανάρτησή του, ο Γκέιτς εξήγησε, επίσης, πού έχουν πάει στραβά τα πράγματα όσον αφορά τον Covid-19, γράφοντας: «Η δημιουργία νέων εμβολίων δεν αρκεί. Πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι όλοι όσοι μπορούν να επωφεληθούν από τα εμβόλια έχουν πρόσβαση σε αυτά, και εκεί είναι που ο κόσμος έχει αποτύχει συλλογικά στην απάντηση αυτή.
Ενώ τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια δόσεις διανεμήθηκαν το περασμένο έτος, λιγότερο από το 1% πήγε σε άτομα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Δεν έχει νόημα το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε πιο πλούσιες χώρες εμβολιάστηκαν πριν φτάσουμε στα πιο ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, εκείνων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Πρέπει να τα πάμε καλύτερα την επόμενη φορά που ο κόσμος θα αντιμετωπίσει ένα παθογόνο που έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει μια πανδημία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ