Οι καταγγελίες για sextortion μέσω του ίντερνετ διπλασιάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021

Πόσες κλήσεις δέχτηκε η Γραμμή Βοήθειας – Helpline 1480 και για ποιους λόγους.

Article featured image
Article featured image


Με όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ειδικά με το πιο πρόσφατο περιστατικό έμφυλης βίας απέναντι στην 24χρονη Γεωργία στη Θεσσαλονίκη, εγείρονται ερωτήματα και για την ποσότητα των καταγγελιών που σχετίζονται με τη σεξουαλική βια στην Κύπρο. Το ΠΙΚ και η Γραμμή Βοήθειας 1480 κυκλοφόρησαν τα στοιχεία των κλήσεων που δέχτηκε η Γραμμή Βοήθειας 1480 το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και οι αριθμοί σχετικά με τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικού εκβιασμού στο ίντερνετ, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικοί...Συνολικά 604 άτομα απευθύνθηκαν στη Γραμμή Βοήθειας -Helpline 1480 την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και διαφάνηκε ότι διπλασιάστηκαν, σε απόλυτο αριθμό, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα περιστατικά σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, ως συντονιστής του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety (https://www.cybersafety.cy) και της Γραμμής Βοήθειας 1480.


Πανδημία, επιδόματα και βοηθήματα

Οι 262 κλήσεις (43,40%), από το σύνολο των κλήσεων, δεν σχετίζονταν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480 και αφορούσαν σε πληροφόρηση, μεταξύ άλλων, για την πανδημία, τα επιδόματα και τα βοηθήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΠΚΑ) κ.λπ., όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.


Τα προφίλ των καλούντων

Αναφορικά με τα 342 περιστατικά, που αφορούσαν στις υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, το 56,43% (193 άτομα), ήταν κορίτσια/γυναίκες και το 43,57% (149 άτομα), ήταν αγόρια/άντρες. Ως προς το προφίλ των καλούντων, η πλειοψηφία των ατόμων, που κάλεσαν για βοήθεια και υποστήριξη, ήταν ενήλικα άτομα σε ποσοστό 97,10% (337 άτομα). Μόνο 5 άτομα, από το σύνολο των 342 καλούντων, δηλαδή ποσοστό 2,90%, ήταν ανήλικα άτομα (έως 18 χρονών), τα οποία χρησιμοποίησαν τη Γραμμή Βοήθειας 1480, για να αναφερθούν σε προσωπικές τους δυσκολίες στο Διαδίκτυο.


Περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος και ψηφιακού γραμματισμού

Αναφορικά με τους λόγους επικοινωνίας με τη Γραμμή, τα περισσότερα αιτήματα σχετίζονταν με περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος (30,12%), δηλαδή την αντιμετώπιση παραβίασης της ιδιωτικότητας (hacking), οικονομικής απάτης κ.λπ. Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός των κλήσεων προς τη Γραμμή Βοήθειας - Helpline 1480, αφορούσε σε ζητήματα που εμπίπτουν στην κατηγορία του ψηφιακού γραμματισμού/εκπαίδευση (17,25%), η οποία ήταν αυξημένη, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά και σταθερά υψηλή σε σχέση με όλες τις τριμηνιαίες αναφορές του 2021.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να καταδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού και τη σημαντικότητα της υποστήριξης για την ασφαλή και υπεύθυνη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και του διαδικτύου.


Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα

Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός κλήσεων αφορούσε περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού (14,62%), καταδεικνύοντας ότι ο εκφοβισμός πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, για το οποίο θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω και εντατικότερες προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησής του.


Ανησυχητική αύξηση στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και εκβιασμού

Ανησυχητική κρίνεται η διαπίστωση ότι, τόσο κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, όσο και κατά τις προηγούμενες τριμηνιαίες αναφορές του 2021, ο αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης (αποστολή ή κοινοποίηση ανεπιθύμητου σχετικού περιεχομένου και σχολίων, πλαστοπροσωπία ατόμων με πρόθεση τη ζημιά στη φήμη τους, μέσω σεξουαλικής παρενόχλησης κ.λπ.) είναι σταθερά αυξημένος.

Τέλος, σημαντική αύξηση, σημειώθηκε και στην αναφορά περιστατικών σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion) (9,07%), τα οποία διπλασιάστηκαν, σε απόλυτο αριθμό, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή αναφορά, αλλά και σε σχέση με τις προηγούμενες τριμηνιαίες αναφορές του 2021. Η Γραμμή Βοήθειας 1480, έχοντας ως στόχο τη διαρκή και την ποιοτική παροχή συμβουλών και υποστήριξης, σε θέματα σχετικά με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του διαδικτύου, στα παιδιά, τους/τις εφήβους και τις οικογένειές τους, συνεχίζει την παροχή των υπηρεσιών της, με βασική αρχή τη διασφάλιση ότι οι υπηρεσίες της συνάδουν με το Εθνικό Δίκαιο και είναι συνυφασμένες με την πτυχή της ευαισθητοποίησης και της άμεσης εξυπηρέτησης.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στη Γραμμή Βοήθειας 1480, καλώντας, χωρίς χρέωση, στον αριθμό 1480 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 9.00 - 13.00 & 15:00 – 18:00, και Σάββατο 10:00 – 13:00) ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο 1480helpline@cyearn.pi.ac.cy καθώς, επίσης, και μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (https://www.cybersafety.cy/helpline-report) ή μέσω ηλεκτρονικής συνομιλίας (chat) (https://www.cybersafety.cy/helpline-chat).


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ