Βίντεο από επιχείρηση διάσωσης ψαριών και πτηνών στο Περού

Η περουβιανή κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή σε «κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης» για 90 ημέρες, λόγω της μόλυνσης της περιοχής.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική εικόνα από AP

Η περουβιανή κυβέρνηση κήρυξε σε «κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης» για 90 ημέρες την παραθαλάσσια περιοχή που πλήττεται από τη διαρροή 6.000 βαρελιών αργού πετρελαίου.

Με το μέτρο αυτό, οι αρχές επιδιώκουν να εξασφαλίσουν «βιώσιμη διαχείριση» των πληγεισών περιοχών, προχωρώντας σε «εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού», ώστε να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της καταστροφής.

61ed1f972000003000fc08eb_city.jpeg
Φωτογραφία : APΟι περουβιανές ακτές βόρεια της Λίμας έχουν μολυνθεί από το πετρέλαιο που χύθηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης αργού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο στο διυλιστήριο Λα Παμπίγια, που ανήκει στην ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το διυλιστήριο, το ατύχημα, την 15η Ιανουαρίου, προκλήθηκε από τα σφοδρά κύματα του τσουνάμι που οφειλόταν στην ηφαιστειακή έκρηξη στα νησιά Τόνγκα. Το δεξαμενόπλοιο, Mare Doricum, υπό ιταλική σημαία, μετέφερε 965.000 βαρέλια αργού πετρελαίου.

61ed1f6a2700003400c6f388_ψιτυ.jpeg
Φωτογραφία : APΓια το περουβιανό υπουργείο Περιβάλλοντος, η κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δικαιολογείται από το γεγονός ότι η πετρελαιοκηλίδα «αποτελεί ξαφνικό συμβάν που έχει μεγάλο αντίκτυπο στο θαλάσσιο οικοσύστημα υψηλής βιοποικιλότητας» και εγείρει «μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία».

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η Repsol είναι βραχυπρόθεσμα υπεύθυνη για την κατάρτιση σχεδίου δράσης.

61ed1ec22000002f00fc08ea_city.jpeg
Φωτογραφία : APΑπό τη δική της πλευρά, η Repsol εκτιμά ότι δεν φέρει ευθύνη για την καταστροφή, εφιστώντας την προσοχή στο ότι οι περουβιανές αρχές δεν είχαν προχωρήσει στην έκδοση καμιάς προειδοποίησης για τις πιθανές συνέπειες της ηφαιστειακής έκρηξης στα Τόνγκα.Η εταιρεία έχει πάντως αναπτύξει εξειδικευμένες ομάδες και εξοπλισμό για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση στο νερό και στη γη.

Σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές, η πετρελαιοκηλίδα κινείται, παρασυρόμενη από θαλάσσια ρεύματα, προς βορρά, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα σε δύο προστατευόμενες περιοχές.

61ed1f422600003500339dac_city.jpeg
Φωτογραφία : APΈχει πλέον μολύνει 21 παραλίες, προκάλεσε τον θάνατο θαλασσινών και πτηνών και έχει οικονομικές συνέπειες δυνητικά καταστροφικές – στερεί από τους αλιείς το βιός τους και εκμηδενίζει τις επισκέψεις τουριστών στην περιοχή.

Το Περού αξίωσε την Τετάρτη η Repsol να καταβάλει αποζημιώσεις στους πληγέντες. Της έδωσε δέκα ημέρες για να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες απορρύπανσης.


Βίντεο από επιχείρηση διάσωσης στην περιοχή:Εθελοντές, περιβαλλοντολόγοι, αρχές και εργαζόμενοι στο ζωολογικό κήπο της Λίμα ένωσαν τις προσπάθειές τους για να φροντίσουν τα ζώα στις παραλίες της πρωτεύουσας του Περού.

Την Παρασκευή, στην παραλία Cavero, εθελοντές συνέλεξαν πτώματα νεκρών ζώων και παγίδευσαν άλλα ζωντανά για να αφαιρέσουν το πετρέλαιο από αυτά.

Η Εθνική Υπηρεσία Δασών και Άγριας Ζωής ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακάλυψε 51 πτηνά διαφορετικών ειδών από τις παραλίες Ancón, Ventanilla και Chancay.

Μεταξύ των ζώων που διασώθηκαν, έξι είναι οι πιγκουίνοι Humboldt, που θεωρούνται ευάλωτο είδος που προστατεύεται από τους νόμους του Περού και της Χιλής.

Δεκάδες γερανοί, κορμοράνοι και γλάροι είναι επίσης μέρος των ζώων που περιθάλπονταν από εξειδικευμένους τεχνικούς.

Ο ζωολογικός κήπος της Λίμα, γνωστός ως Legends Park, φιλοξενεί πολλά από τα ζώα που διασώθηκαν, αν και ο χώρος που διαθέτει είναι περιορισμένος.


Με πληροφορίες από Huffpost.gr, Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ