Ποιος είδε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και δεν (τον) φοβήθηκε

Όπου δεν τύπτει ο λόγος (του), τύπτει ράβδος… και αποκοπές μισθών.

Article featured image
Article featured image


Αρκετοί κληρικοί και αρχιερείς, αλλά ιδιαίτερα ιερείς που προΐστανται ενοριών δεν έχουν εμβολιαστεί, παρόλο που είχα απειλήσει ότι θα τους τιμωρήσω, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως θα τους δώσει μια ακόμη ευκαιρία, διαφορετικά θα προβεί σε αποκοπές μισθών.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε πως σκέφτηκε ότι η δράση φέρνει αντίδραση και ότι πιθανόν αντί να κάνει καλό, μπορεί να προκύψει κακό, γι’ αυτό τον λόγο ανέβαλε τις αποφάσεις του.

«Η Εκκλησία θέλει αυστηρότητα, υπακοή, ταπεινοσύνη, αγάπη, αν ο κληρικός δεν έχει αυτές τις αρετές πώς θα βοηθήσει τον λαό; Ο λαός μας είναι ένας θαυμάσιος λαός, θρησκευόμενος. Το βλέπω καθημερινά. Αν εμείς δεν ανταποκρινόμαστε έναντί του σωστά, τι πρέπει πλέον να περιμένουμε από τον λαό;», διερωτήθηκε.

Κουνώντας για ακόμη μια φορά το δάχτυλο σε όσους παρακούν, είπε πως δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει μέσα στην Εκκλησία. «Δεν μπορούν να μην υπακούν στην Εκκλησία. Στο σπίτι τους ας κάνουν ό,τι θέλουν. Αφού ταχθήκαμε να υπηρετούμε αυτό τον λαό, να τον υπηρετούμε σωστά. Σκέφτομαι να δώσω ακόμα μια ευκαιρία κι αν δεν συμμορφωθούν πρέπει να λάβω αποφάσεις», ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει τι θα πράξει για όσους δεν υπακούν, ανέφερε πως σκέφτεται να δώσει ακόμη μια ευκαιρία στους κληρικούς και θα λάβει τις αποφάσεις του. «Δεν αισθάνομαι καλά, δεν έκανα το καθήκον μου και πρέπει να γίνει αυστηρός», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε το μήνυμά του προς τους ιερείς, σημειώνοντας «Εγώ θα τους δώσω ακόμη μια ευκαιρία, εύχομαι η πανδημία να φύγει γρήγορα, αλλά αν δεν φύγει, δεν θα ανεχθώ. Θα αρχίσω να βάζω τιμωρίες και αν θέλουν να φύγουν από κοντά μου, ας φύγουν. Επειδή προσφέρω τέσσερα εκατομμύρια τον χρόνο στο ταμείο μισθοδοσίας του κλήρου, μπορώ ακόμα και τον μισθό των κληρικών που είναι σε άλλες επαρχίες, να αφαιρέσω εκείνο που δίδω και ας πάνε να βρουν οι άλλοι Μητροπολίτες, αν δεν συμφωνούν μαζί μου, να τους πληρώσουν. Αλλά τους δικούς μου μπορώ να τους τιμωρήσω και αν δεν τους αρέσω, η πόρτα είναι ανοικτή να παν όπου θέλουν. Έχω το δικαίωμα και δεν μπορεί να μου το αφαιρέσει κανένας. Και αυτό θα το κάνω για το καλό του λαού, όχι γιατί έτσι μου κατέβη ή έτσι μου γουστάρει. Γνώμονας και πυξίδα και στόχος μου θα είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού», τόνισε καταληκτικά.


Τι είπε για τα Θεοφάνια και ενδεχόμενο μέτρων

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για τους εορτασμούς των Θεοφανίων, ο Μακαριώτατος τόνισε πως δεν βλέπει θετικά τη λήψη τέτοιων μέτρων.

Ο ίδιος, είπε πως έλαβε πρόσκληση από τον Άγιο Κιτίου για να χοροστατήσει λειτουργίας στη Λάρνακα. Ωστόσο σημείωσε πως η Κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει μέτρα να μην γίνουν οι καθαγιασμοί των υδάτων στη θάλασσα και διερωτήθηκε ποιος θα εμποδίσει τον λαό να πάει;

Σημείωσε πως εάν τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα μετάδοσης του ιού, ωστόσο, τόνισε πως «αν υπάρχει τρόπος η Κυβέρνηση να εμποδίσει τον κόσμο, εμείς χωρίς τον κόσμο δεν θα πάμε».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ