Αυτά είναι τα παλαιότερα σωζόμενα καλαμάκια μήκους 1.1 μέτρου

Είναι ηλικίας περίπου 5.000 ετών.

Article featured image
Article featured image

Εάν πιστεύατε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ελάττωμα μόνο του σύγχρονου ανθρώπου, τότε μάλλον κάνετε λάθος.

Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από αρχαιολογικά ευρήματα σε ρωσικό τύμβο, όπου βρέθηκαν γιγαντιαία… καλαμάκια, μήκους 1,1 μέτρου το καθένα.

Τα συγκεκριμένα καλαμάκια, χρυσά και ασημένια, εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνταν για τη μαζική κατανάλωση μπύρας και άλλων αλκοολούχων.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ηλικίας περίπου 5.000 χρόνων και φέρεται να χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια συμποσίων, προκειμένου να τιμήσουν τους νεκρούς.

Το μέγεθός τους, ασυνήθιστα μεγάλο σε σχέση με τα σημερινά καλαμάκια, οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση γινόταν μέσα από βαθιά κοινόχρηστα δοχεία.

Επομένως, απαιτούνταν και μεγάλα καλαμάκια, τα οποία στς άκρες είχαν ορισμένα μεταλλικά κομμάτια, προκειμένου να φιλτράρουν τις ακαθαρσίες της μπύρας, όπως για παράδειγμα το ίζημα ή τον φλοιό.

220118171159-04-oldest-drinking-straws-exlarge-169.jpg


Τα καλαμάκια, όπως και ένα από τα δοχεία μπύρας, βρέθηκαν στο Maikop kurgan, έναν προϊστορικό τύμβο στον βόρειο Καύκασο, στη Ρωσία.

Ο τύμβος βρέθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1897 από τον αρχαιολόγο Nikolai Veselovsky, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

fbe255085bb2c83e0f535d496140a9e8.jpg


Ωστόσο, μόλις πριν από μερικά χρόνια διαπιστώθηκε η πραγματική χρήση αυτών των μεγάλων σωλήνων, όπως λαθεμένα νόμιζε ότι ήταν ο Veselovsky.


Με πληροφορίες από moneyreview.gr και CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ