Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ψάχνει εθελοντές να κολλήσουν σκόπιμα κορωνοϊό

Εις το όνομα της επιστήμης.

Article featured image
Article featured image

Τα ευρήματα της δοκιμής θα βοηθήσουν να γίνει η μελλοντική ανάπτυξη ενός εμβολίου πολύ πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική.

Η πρώτη ιατρική δοκιμή στον κόσμο που έλαβε έγκριση για σκόπιμη έκθεση των συμμετεχόντων στον κορωνοϊό αναζητά περισσότερους εθελοντές, καθώς εντείνει τις προσπάθειες για να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων εμβολίων.

Η δοκιμή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο.

Η πρώτη φάση, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, έχει επικεντρωθεί στο να μάθουμε πόση «ποσότητα» από τον ιό (ιικό φορτίο) χρειάζεται για να προκληθεί μια λοίμωξη, ενώ η δεύτερη θα έχει ως στόχο να καθορίσει την ανοσολογική απόκριση που απαιτείται για να αποτραπεί η μόλυνση.

Οι ερευνητές βρίσκονται κοντά στον εντοπισμό της ελάχιστης πιθανής μόλυνσης από τον ιό, που διασφαλίζει ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτόν θα εμφανίσουν ασυμπτωματική ή ήπια COVID-19.

Στη συνέχεια, σχεδιάζουν να εκθέσουν εθελοντές σε αυτή τη δόση της αρχικής παραλλαγής του ιού για να καθορίσουν ποια επίπεδα αντισωμάτων ή ανοσοκυττάρων Τ απαιτούνται για την πρόληψη μόλυνσης.

«Έχουμε μάθει πολλά για την Covid-19 τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η εμφάνιση νέων παραλλαγών σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα εμβόλια» εξηγεί η Ελεν ΜακΣέιν, καθηγήτρια Εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

Τα ευρήματα της δοκιμής θα βοηθήσουν να γίνει η μελλοντική ανάπτυξη ενός εμβολίου πολύ πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική.

Εθελοντές για τη δεύτερη φάση

Τώρα που οι ερευνητές βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εγχειρήματος, αναζητούνται εθελοντές για το δεύτερο στάδιο.

Στη μελέτη συμμετέχουν μόνο εθελοντές ηλικίας 18 έως 30 ετών με «άριστη υγεία». Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν νοσήσει από κορωνοϊό ή και τα δύο.

Αφού εκτεθούν στον ιό, θα τεθούν σε καραντίνα για τουλάχιστον 17 ημέρες και σε όποιον εμφανίσει συμπτώματα θα χορηγηθεί η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.


Με πληροφορίες από UniversityofOxford και in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ