Αυτό το σπάνιο δέντρο πήρε το όνομα του από τον Leonardo Di Caprio [ΕΙΚΟΝΑ]

Το επίσημο όνομά του είναι Uvariopsis dicaprio και φυτρώνει μόνο στο τροπικό δάσος του Καμερούν.

Article featured image
Article featured image


Ένα σπάνιο δέντρο που είναι νέο στην επιστήμη, πήρε το όνομά του από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Οι επιστήμονες του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου, στο Κιού, έξω από το Λονδίνο, αποφάσισαν να τιμήσουν τον σταρ του σινεμά για τη βοήθειά που πρόσφερε στη διάσωση ενός τροπικού δάσους.

Το δέντρο, στο οποίο έχει δοθεί το επίσημο όνομα, Uvariopsis dicaprio, φυτρώνει μόνο στο δάσος του Καμερούν γνωστό για την τεράστια βιοποικιλότητά του.

«Πιστεύουμε ότι η βοήθεια του να σταματήσει η υλοτόμηση του δάσους Εμπο (σ.σ στο Καμερούν) είχε καθοριστική σημασία», δήλωσε ο Δρ. Mάρτιν Τσικ.

Οι επιστήμονες και οι οικολόγοι πάγωσαν όταν πληροφορήθηκαν για τα σχέδια που θα επέτρεπαν να παραχωρηθούν τεράστιες εκτάσεις του Δάσους Έμπο για υλοτομία.

_122600833_uvariopsis_lornamackinnon_city.jpg
Το δέντρο Uvariopsis dicaprio. Φωτογραφία: LORNAMACKINNON / BBC



Ένα από τα μεγαλύτερα -σχετικά ανέγγιχτα- τροπικά δάση στην Κεντρική Αφρική, φιλοξενεί τη φυλή των Μπανέν και μια σειρά από σπάνια είδη, συμπεριλαμβανομένων απειλούμενων γορίλων, χιμπατζήδων και ελεφάντων του δάσους.

Εμπειρογνώμονες και επιστήμονες διεθνούς κύρους, απέστειλαν μια επιστολή στην κυβέρνηση του Καμερούν στην οποία τεκμηρίωσαν πως πολύτιμα είδη ζώων και φυτών κινδύνευαν από εξαφάνιση. Το θέμα υπέπεσε στην αντίληψη του Ντι Κάπριο, του οποίου οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποδέκτες εκατομμύρια followers του, έδωσαν τεράστια ώθηση στην καμπάνια για την προστασία του Εμπο.

Η κυβέρνηση αργότερα ανακάλεσε τα σχέδια να επιτρέψει την υλοτόμηση, αν και το δάσος δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί επίσημα εθνικό πάρκο.

Το δέντρο «dicaprio» είναι το πρώτο φυτό, νέο στην επιστήμη, που ονομάστηκε επίσημα από τους επιστήμονες του Kιού το 2022, μέσω δημοσίευσης στο επιστημονικό περιοδικό PeerJ.

Το μικρό τροπικό αειθαλές δέντρο έχει γυαλιστερά κίτρινα άνθη που φύονται από τον κορμό του. Ανήκει στην οικογένεια υλάνγκ υλάνγκ, έχει εντοπιστεί μόνο σε μια μικρή έκταση του δάσους, και κινδυνεύει άμεσα.


Πηγή: Huffpost.gr / BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ