«Το να είναι κανείς γκέι είναι χειρότερο από δαιμονισμένος»

Ιερέας στη Μάλτα κατηγορείται για ρητορική μίσους, καθώς σχολίαζε μέσω Facebook κατά των ομοφυλοφίλων.

Article featured image
Article featured image

Ο ιερέας Ντέιβιντ Μουσκάτ κατηγορείται για ρητορική μίσους και κατάχρηση τεχνολογίας μετά από απαξιωτικά και προσβλητικά σχόλια κατά των ομοφυλοφίλων.

Σύμφωνα με αστυνομική έρευνα, κατηγορείται για έγκλημα μίσους αναφορικά με δύο σχόλια που δημοσίευσε στο Facebook αυτή την εβδομάδα.

Σε ένα από τα σχόλια, ο ιερέας ανέφερε ότι ενδεχομένως ένας ύποπτος για φόνο, που εξετάζουν οι αρχές σε άσχετη υπόθεση, είναι ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος ή δαιμονισμένος. Πρόσθεσε δε, ότι το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος είναι χειρότερο από το να είναι δαιμονισμένος.

Το άλλο σχόλιο δημοσιεύτηκε κάτω από μια φωτογραφία που δείχνει τον ύποπτο για τη δολοφονία να φορά ένα πολύχρωμο πουκάμισο. Ο ιερέας σχολίασε ότι έμοιαζε σαν να επέστρεφε από το «gay pride».

Οι αρχές έκριναν το σχόλιο παράνομο καθώς υπονοεί ότι τα άτομα που συμμετέχουν στο gay pride είναι εγκληματίες. Ο ιερέας θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή Ian Farrugia στις 28 Ιανουαρίου. Οι αναρτήσεις του αυτές μπορούν ακόμα και να τον οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης έως και 18 μήνες ή να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.

Ο ιερέας κατηγορείται για παράβαση του άρθρου 82Α του ποινικού κώδικα, που τροποποιήθηκε πέρυσι. Το άρθρο ορίζει πως «όποιος χρησιμοποιεί απειλητικές, υβριστικές ή προσβλητικές λέξεις ή συμπεριφορά [...] εναντίον άλλου ατόμου ή ομάδας για λόγους φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής, χρώματος, γλώσσας, εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποίθησης, πολιτικής ή άλλης άποψης...που είναι πιθανό να υποκινήσει βία, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση από έξι έως δεκαοκτώ μήνες».

Ο ιερέας κατηγορείται επίσης για κατάχρηση εξοπλισμού ηλεκτρονικών επικοινωνιών και αυτό μπορεί να του κοστίσει έως και 23.000 ευρώ, εάν του επιβληθεί σχετικό πρόστιμο.

Μετά τα σχόλιά του, ο Μουσκάτ δέχτηκε ο ίδιος καταιγισμό ρητορικής μίσους και σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται τα σχόλια που έλαβε να παραβιάζουν τους ίδιους νόμους για τους οποίους κατηγορείται ότι παραβίασε. Ο ίδιος δε, σκέφτεται να κάνει σχετική καταγγελία.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο πατήρ Μουσκάτ κλήθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο αφότου αρκετοί ακτιβιστές, ο υπουργός Ισότητας Όουεν Μπονίτσι και η υπουργός για την Συμμετοχικότητα, Τζούλια Φαρούτζια Πορτέλι ζήτησαν από την αστυνομία να δράσει κατά του ιερέα.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Charles Scicluna εξέδωσε επίσημη προειδοποίηση εναντίον του, δίνοντάς του εντολή να σταματήσει να κάνει «εμπρηστικά και προσβλητικά σχόλια». Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να αποκλειστεί από το να ασκεί τη διακονία του δημόσια.

Ειδικοί είπαν στους Times of Malta ότι η εκκλησιαστική προειδοποίηση είναι επίσημα γνωστή ως «Monitum». Εκδίδεται από τον επίσκοπο ως επίπληξη που καταδικάζει ενέργεια μέλους του κλήρου.

Προειδοποιεί επίσης τον ιερέα ότι εάν επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά, ο επίσκοπος διατηρεί το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα, όπως να αφαιρέσει το δικαίωμά του να εκφωνεί τη λειτουργία δημόσια.


Με πληροφορίες από TimesofMalta και LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ