Πρόσωπα
Ο Βρετανός που «παλεύει» για τα ίσα δικαιώματα των ανθρώπων με τατουάζ και body modifications
Ο άντρας με τα περισσότερα τατουάζ στη Βρετανία, μίλησε για τις διακρίσεις που δέχτηκε στον χώρο εργασίας του λόγω της εμφάνισής του.
Ο άντρας με τα περισσότερα τατουάζ στη Βρετανία μίλησε για το πώς η τεράστια «συλλογή» από τατουάζ στο σώμα του είχε ως αποτέλεσμα την άδικη μεταχείρισή του στον χώρο εργασίας.
Η εμφάνισή του - με το πρόσωπο και το σώμα του καλυμμένα σχεδόν κατά 90% από μελάνι - έχει κάνει τους συνεργάτες του να τον κρύβουν από τους διευθυντές στη δουλειά του στο τηλεφωνικό κέντρο.
Ο 42χρονος Matthew Whelan από το Μπέρμιγχαμ, ο οποίος άλλαξε επίσημα το όνομά του σε King Body Art, ξόδεψε πάνω από 40.000 λίρες σε body modifications και μετρά περίπου 300 τατουάζ, κι έχει μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον χώρο εργασίας.
«Βασικά, ο λόγος που δεν θα βρεις δουλειά δεν είναι επειδή φαίνεσαι εντελώς διαφορετικός, είναι επειδή δεν θα σου δώσουν καν δουλειά. Εξαρτάται επίσης και από τη βιομηχανία που προσπαθείς να μπεις και το dress code της. Νομίζω ότι το dress code πρέπει να είναι απλώς αυτό- ρούχα», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί στο παρελθόν, λέει στη Daily Star: «Αυτή η εμφάνιση, αυτό το ακραίο look με έχει απομονώσει στο παρελθόν, ακόμη και όταν ήμουν εργαζόμενος. Με μετακινούσαν από το ένα γραφείο στο άλλο όταν εργαζόμουν σε τηλεφωνικό κέντρο. Ανέβαιναν οι διευθυντές και το άτομο που έβαζαν να μετακινηθεί ήμουν εγώ».
Οι διακρίσεις με βάση τα τατουάζ δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς πολλές εταιρείες δηλώνουν ευθέως ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κρύβουν τα ορατά τατουάζ.
«Προσωπικά δεν μπορώ να το καταλάβω, διότι υπάρχουν εταιρείες που απασχολούν ανθρώπους με βάση την αξία τους. Υπάρχουν εταιρείες δεκτικές στο body modification. Αλλά η πλειοψηφία είναι τύπου: "Δείτε αυτούς τους ανθρώπους! Φαίνεστε διαφορετικοί από όλους στο γραφείο μας. Είστε διαφορετικοί. Δεν ταιριάζετε με τα κριτήριά μας. Δεν σας προσλαμβάνουμε". Είναι απογοητευτικό», σημειώνει.
Ωστόσο, οι εμπειρίες του King Body Art, ο οποίος είναι και γνωστός ως King of Inkland, στο χώρο εργασίας, δεν αντιπροσωπεύουν τις πιο ακραίες αντιδράσεις που έχει αντιμετωπίσει ως αποτέλεσμα της εμφάνισής του. Μιλώντας στον Independent το 2017, αποκάλυψε ότι δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στο Μπέρμιγχαμ το 2009.
«Οι αντιδράσεις του κόσμου μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε έγκλημα μίσους. [Το μαχαίρι] μού έδειξε ότι κάθε μέρα είναι ένα δώρο και οι άνθρωποι είναι εδώ μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τη συνέντευξή του στην Daily Star, ο θαυμαστής του body modification βρήκε τελικά δουλειά ως μοντέλο και ηθοποιός. Ωστόσο, λέει ότι λόγω της εμφάνισής του επιλέγεται συνήθως για ρόλους φυλακισμένου. Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στη σειρά του BBC «Doctors», επιλέχτηκε ως κρατούμενος.
Μεταξύ των τροποποιήσεων του σώματός του, ο King Body Art έχει βάψει και τα μάτια του μαύρα. Αφαίρεσε επίσης τις θηλές του για να μπορούν οι καλλιτέχνες να κάνουν τατουάζ σε έναν πιο «λείο καμβά». Επιπλέον, έχει ένα εμφύτευμα σε σχήμα κορώνας ενσωματωμένο κάτω από το δέρμα στο δεξί του χέρι.
Ο King Of Inkland, ωστόσο, δεν έχει εκφράσει καμία επιθυμία να αφαιρέσει τα τατουάζ του, τα οποία του έχουν κοστίσει πάνω από 27.000 δολάρια. Μάλιστα κάνει σχέδια για περαιτέρω τροποποιήσεις και πρόσφατα μοιράστηκε φωτογραφίες στο Instagram ενός μικρού μαύρου τατουάζ, λέγοντας στους ακολούθους του ότι θα καλύψει άλλα τατουάζ με σκούρο μελάνι (σε μια διαδικασία γνωστή ως «blackout») στο μέλλον.
Στο παρελθόν, ηγήθηκε μιας εκστρατείας για την προστασία του εργασιακού καθεστώτος των ατόμων με τατουάζ και άλλα body modifications, αν και δεν έχουν αλλάξει πολλά. Το μόνο που ελπίζει είναι οι εργοδότες να σταματήσουν τις διακρίσεις σε βάρος υπαλλήλων για τις επιλογές τους στα τατουάζ.