Αν το «όχι» σου δεν γίνεται αντιληπτό, ζήτα αμέσως τον «Κώτσιο»

Μέχρι όλοι οι άντρες να συνειδητοποιήσουν πως το «όχι» δεν σημαίνει «μπορεί», «να το σκεφτώ» ή «σου κάνω νάζια», οι γυναίκες, σε ένα μαγαζί της Κύπρου, μπορούν να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς.

Article featured image
Article featured image

Η (θλιβερή) πραγματικότητα, εν έτει 2022, είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν ακόμη γυναίκες που δεν νιώθουν ασφαλείς είτε διασκεδάζουν μόνες είτε με φίλες τους είτε με κάποιον συνοδό. Υπάρχουν γυναίκες -και οι αριθμοί αυτών είναι συχνά τρομακτικοί- των οποίων το «όχι» -όσο βροντερό κι αν είναι- δεν γίνεται αντιληπτό ή παρερμηνεύεται.

Μέχρι, λοιπόν, όλοι οι άντρες να συνειδητοποιήσουν πως το «όχι» δεν σημαίνει «μπορεί», «να το σκεφτώ» ή «σου κάνω νάζια», οι γυναίκες, σε ένα μαγαζί της Κύπρου, μπορούν να αισθάνονται λίγο πιο ασφαλείς. Στις γυναικείες τουαλέτες του DownTown Live –εκεί που συνήθως μια γυναίκα θα τρέξει να «κρυφτεί» για ανασυγκρότηση δυνάμεων– οι άνθρωποι του μαγαζιού κόλλησαν στο πίσω μέρος της πόρτας ένα poster. Ένα μικρό poster που ενημερώνει τις γυναίκες τι μπορούν να κάνουν για να ζητήσουν διακριτικά ενίσχυση στη διαχείριση μιας κατάστασης που τις κάνει να αισθάνονται ανασφάλεια. Οι γυναίκες, αφού πουν το «συνθηματικό», θα οδηγηθούν με ασφάλεια έξω από το μαγαζί και κάποιος θα παραμείνει δίπλα τους μέχρι να διευθετηθεί η προβληματική συμπεριφορά.

IMG_0844.jpeg

Down2.jpg



Η ιδέα, προσαρμόστηκε στην κυπριακή διάλεκτο και πραγματικότητα, μετά τη δημοσίευση αντίστοιχων ενημερωτικών posters στο εξωτερικό.

«Μου έδειξε η κόρη μου ένα αντίστοιχο poster που δημοσιεύτηκε σε κάποιο κατάστημα του εξωτερικού. Σκέφτηκα πως θα ήταν σημαντικό να αναλάβουμε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στο DownTown. Αντιλαμβάνομαι πως δεν δίνουμε λύση στο πρόβλημα με αυτό τον τρόπο. Αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε τις “πρώτες βοήθειες”. Οι “πρώτες βοήθειες” δεν είναι η θεραπεία, αλλά κάποιες φορές μπορεί να σώσουν τη ζωή μας. Ξέρω πως κάποιοι μπορεί να το χλευάσουν και να το χαρακτηρίσουν διαφημιστικό κόλπο. Δεν έχουμε αυτήν την ανάγκη. Αυτό που έχουμε ανάγκη και μας ενδιαφέρει είναι τη μία φορά που θα είναι χρήσιμη αυτή η παρέμβασή μας, να είμαστε παρόντες. Αυτή η μία φορά, αξίζει όλον το χλευασμό και την κακοπροαίρετη κριτική. Μακάρι να υιοθετηθεί η πρακτική από όλα τα νυχτερινά κέντρα, όπου το αλκοόλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανυπόστατη πρόφαση ή γελοία δικαιολογία», μας δήλωσε ο Πάμπος Χαραλάμπους, εκ μέρους του DownTown.

Ας ελπίσουμε πως καμία δεν θα χρειαστεί να ζητήσει τον «Κώτσιο». Ποτέ. Αν όμως παραστεί η ανάγκη, καμία δεν είναι μόνη και όλες θα ξέρουν τι να κάνουν.

IMG_0845.jpeg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ