Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και «ροζ προειδοποίηση» για την άφιξη των φλαμίνγκο

«Πιστά στο ραντεβού τους και φέτος», τα πρώτα φλαμίνγκο του χειμώνα έχουν καταφθάσει στο νησί μας.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Albert Stoecker


Νέα κίτρινη προειδοποίηση για μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας και θα διαρκέσει μέχρι και τις 11:00 το πρωί της Τρίτης.



Παράλληλα, το BirdLife Cyprus εξέδωσε τη δική του «ροζ προειδοποίηση» για την άφιξη των φλαμίνγκο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του στο Facebook, «πιστά στο ραντεβού τους και φέτος, τα πρώτα φλαμίνγκο του χειμώνα έχουν καταφθάσει στο νησί μας με τα πρωτοβρόχια, με παρατηρήσεις στις Αλυκές Λάρνακας και Ακρωτηρίου, καθώς και στη Λίμνη Ορόκλινης».

Προστίθεται επίσης πως αν και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς το καταφέρνουν, πιστεύεται ότι τα φλαμίνγκο εντοπίζουν τη βροχή από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, αισθανόμενα μάλλον τις μικροσκοπικές αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση που προμηνύουν τη βροχόπτωση.

Βάσει καταγραφών, δακτυλιωμένα φλαμίνγκο που παρατηρήθηκαν στην Κύπρο στο παρελθόν είχαν έρθει από το Ιράν, την Αλγερία, την Τουρκία, τη Σαρδηνία, την Ισπανία, το Μαρόκο, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

«Σε τι γλώσσα λοιπόν να τα καλωσορίσουμε; Στα ισπανικά; αραβικά; γαλλικά; τούρκικα; Τέλος πάντων, καλώς τα, επεθυμήσαμέν σας! Bon séjour!», ολοκληρώνει με χιουμοριστική διάθεση το BirdLife Cyprus την ανακοίνωσή του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ