Μετά το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, ακόμα μια χώρα αποσύρθηκε από τη Eurovision 2023

Ποιες είναι οι 37 (εναπομείνασες) χώρες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Article featured image
Article featured image


Μετά τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό της Eurovision 2023. Υπενθυμίζεται ότι Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο έχουν ήδη ενημερώσει ότι θα απέχουν λόγω του αυξημένου κόστους συμμετοχής, λόγος που ισχύει και για τη Βουλγαρία.

Τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα πληρώνουν κάθε χρόνο ένα ποσό για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό - σαν τέλος συμμετοχής - το οποίο διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC οι χώρες καλούνται φέτος να πληρώσουν περισσότερα μετά την απαγόρευση συμμετοχής της Ρωσίας, η οποία συνεισέφερε ενα πολύ σημαντικό οικονομικό κομμάτι στην παραγωγή. 



Η EBU ανακοίνωσε ότι πλέον θα συμμετάσχουν 37 χώρες στον διαγωνισμό τραγουδιού του 2023. Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που δήλωσαν συμμετοχή είναι οι εξής: Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Αυστραλία, Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μολδαβία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φινλανδία.

Δεν έχει ωστόσο δημοσιοποιηθεί πόσο θα είναι το κόστος για κάθε χώρα αλλά το συνολικό συνήθως ανέρχεται στα 5 εκατ. λίρες, με τη χώρα που φιλοξενεί τον διαγωνισμό να επωμίζεται το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος.

37-countries-1030x677.jpg



Η 67η Eurovision θα γίνει φέτος στο Λίβερπουλ στις 9, 11 και 13 Μαΐου, καθώς η περσινή νικήτρια Ουκρανία, αδυνατεί να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό λόγω της ρωσικής εισβολής.

Από τις 37 χώρες που θα διαγωνιστούν οι 31 θα διεκδικήσουν μία θέση μέσω δύο ημιτελικών ενώ παραδοσιακά οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, η οικοδέσποινα χώρα Βρετανία και η περσινή νικήτρια Ουκρανία περνούν αυτόματα στον τελικό.

«Ο διαγωνισμός της επόμενης χρονιάς υπόσχεται να είναι κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο και εργαζόμαστε με το BBC, προς το παρόν για να διασφαλίσουμε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές θα απολαύσουν τον καλύτερο διαγωνισμό τραγουδιού, με την Ουκρανία στην καρδιά των γεγονότων», ανέφερε σε δήλωσή του ο Martin Österdahl, επικεφαλής της της Eurovision.

Το 2023 θα είναι η 9η φορά που η Βρετανία φιλοξενεί τον διαγωνισμό. Το έχει κάνει το 1960 και 1963 στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο το 1972 και στο Μπράιτον το 1974 ενώ το BBC διοργάνωσε επίσης την Eurovision μετά τις 4 από τις 5 νίκες της Βρετανίας: στο Λονδίνο το 1968 και το 1977, στο Harrogate το 1982 και στο Μπέρμιγχαμ το 1998.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ