Ο Ίλον Μασκ έκανε ένα μονολεκτικό Tweet στα ελληνικά και προκάλεσε σύγχυση

Η «αινιγματική» ανάρτηση του πλουσιότερου άντρα στον κόσμο προκάλεσε απορία στους εκατομμύρια ακολούθους του.

Article featured image
Article featured image


Είναι γνωστό πως ο Ίλον Μασκ χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του στο Twitter για να ενημερώνει για διάφορες επαγγελματικές κινήσεις του αλλά και για να μοιράζεται προσωπικές του απόψεις σχετικά με την επικαιρότητα.

Πολλές φορές έχουμε δει αναρτήσεις του όμως οι οποίες ήταν πιο… αινιγματικές, όπως και η πιο πρόσφατή του, η οποία έγινε σήμερα τα ξημερώματα και περιείχε μια και μόνο λέξη, γραμμένη στα ελληνικά μάλιστα.



«Διαλεκτική» έγραψε ο 52χρονος δισεκατομμυριούχος και οι περισσότεροι έμειναν με ένα ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι τους, απορώντας τι θέλει να πει.

Φυσικά, αρκετοί χρήστες κατέφυγαν στο Google Translate και κατόπιν στο λήμμα «Dialectics» της Wikipedia προκειμένου να καταφέρουν να βγάλουν άκρη, ενημερώνοντας κατόπιν τους άλλους σχολιαστές για την «τέχνη να φτάνει κανείς στην αλήθεια μέσω της σύγκρουσης αντίθετων απόψεων».

Διάφοροι εξέλαβαν αυτό το Tweet ως αναφορά για τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ άλλοι τρόλαραν λέγοντας πως μάλλον είναι το όνομα του επόμενού του παιδιού.



Η έννοια της λέξης «Διαλεκτική»

Όπως αναφέρεται στην Wikipedia, η λέξη διαλεκτική προέρχεται από την ελληνική λέξη διαλέγομαι, που σημαίνει διεξάγω συζήτηση. Στην αρχαιότητα με τη διαλεκτική εννοούσαν την τέχνη να φτάνει κανείς στην αλήθεια μέσω της σύγκρουσης αντιθέτων απόψεων, όπως στο σύνολο σχεδόν των Πλατωνικών έργων. Ο όρος επικράτησε διεθνώς ως Dialectic. Στην Αγγλία παλαιότερα ο όρος αυτός ήταν συνώνυμος της Λογικής όπως και εφαρμοζόταν στην τυπική συλλογιστική των εκάστοτε ρητόρων.

Ο όρος αυτός από την αρχαιότητα αναφέρεται ειδικότερα στη λογική αμφισβήτηση, δηλαδή στην αρχική τέχνη του «διαλέγεσθαι» με ερωτήσεις και στη συνέχεια αποκρίσεις. Λέγεται ότι πρώτος που δημιούργησε και εξάσκησε την τέχνη αυτή ήταν ο Ζήνων ο Ελεάτης, και την οποία στη συνέχεια ανέπτυξε ο Πλάτων.

Στους νεότερους χρόνους εκείνος που εφάρμοσε την Διαλεκτική ήταν ο Καντ και ειδικότερα στη μελέτη των αντιφάσεων που ανακύπτουν όταν χρησιμοποιούνται αρχές της εμπειρικής γνώσης πέρα όμως από τα όρια της εμπειρίας. Αλλά και ο Χέγκελ εφάρμοσε τη Διαλεκτική στη διαδικασία όμως εκείνη με την οποία οι όποιες αντιφάσεις καταργούνται (καταλύονται) από κάποιο ανώτερο επίπεδο αλήθειας.

Η τελευταία αυτή Εγελιανή διαδικασία (όπως γενικότερα καθιερώθηκε και έγινε αποδεκτή) είναι εκείνη που κατευθύνει τελικά την ατομική σκέψη όσο και την παγκόσμια ιστορία, σύμφωνα πάντα με το σχήμα (ακολουθία): «Θέση» - «Αντίθεση» - «Σύνθεση». Με βάση αυτή ερεύνησε και επέκτεινε ο Μαρξ τον διαλεκτικό υλισμό. Και αυτή τη διαδικασία ακολουθούν σήμερα όλες οι Επιστήμες στην πρόοδο της γνώσης, κυρίως στις συνεδριακές παρουσιάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ