Μια υπέροχη, σπάνια νυχτερίδα διασώθηκε από δίχτυ λαθροκυνηγών στις Βρυσούλες

Πρόκειται για ένα είδος τεράστιας σημασίας για τη φυσική κληρονομιά της Κύπρου.

Article featured image
Article featured image


Μια αιγυπτιακή νυχτερίδα φρούτων βρέθηκε πιασμένη σε δίχτυ παγίδευσης πουλιών λαθροκυνηγών κοντά στις Βρυσούλες, καταγγέλλει η Επιτροπή κατά της Θανάτωσης Πτηνών (CABS), μέλη της οποίας εντόπισαν χθες το βράδυ σημείο παγίδευσης πουλιών με 2 μεγάλα δίχτυα και ηλεκτρονική συσκευή κλήσης πουλιών.

Στο δίχτυ βρέθηκαν πιασμένοι πέντε μαυροσκούφηδες και ένα δείγμα σπάνιας αιγυπτιακής νυχτερίδας φρούτων και απελευθερώθηκαν με ασφάλεια από τα μέλη της CABS, ενώ τα δίχτυα ξηλώθηκαν από την αστυνομία.

nixterida-frouton-dixti-3_city.png
Φωτογραφία: Twitter / @CABS_REPORTS



Η εν λόγω νυχτερίδα είναι ένα σπάνιο είδος, του οποίου οι αριθμοί μειώνονται, αναφέρει το δελτίο τύπου της επιτροπής, στο οποίο προστίθεται πως είναι ένα από τα 19 είδη νυχτερίδων που βρίσκονται στην Κύπρο και το μόνο που τρώει φρούτα. Είναι ένα είδος τεράστιας σημασίας για τη φυσική κληρονομιά του νησιού μας, καθώς η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου υπάρχει αυτό το σπάνιο είδος θηλαστικού. Σύμφωνα με τον Χάρη Νικολάου, ειδικό σε θέματα χλωρίδας και πανίδας, οι φρουτοφάγοι νυχτερίδες ήταν κάποτε κοινές στην Κύπρο, αλλά οι αριθμοί μειώνονται ραγδαία τα τελευταία 15 χρόνια και τώρα υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός είναι μόλις 1.100.

nixterida-frouton-dixti-2_city.png
Φωτογραφία: Twitter / @CABS_REPORTS



Η σελίδα της CABS αναφέρει επίσης πως αυτή η αιγυπτιακή νυχτερίδα φρούτων είναι το τελευταίο από μια σειρά σπάνιων ή απειλούμενων ειδών άγριας ζωής που βρέθηκαν πιασμένα σε παράνομες παγίδες πουλιών από μέλη της CABS αυτό το φθινόπωρο στην Κύπρο. Μεταξύ 550 άγριων πτηνών και ορισμένων άλλων ζώων, που διασώθηκαν από παγίδες που βρέθηκαν από ακτιβιστές της CABS, είναι επίσης κοινές οι πιπιστρέλες - ένα άλλο είδος νυχτερίδας - και σπάνια είδη πτηνών όπως η κουκουβάγια Cyprus Scops, Wryneck, Blue-throat, Barred warbler, Great Reed warbler και το αηδόνι Thrush.

nixterida-frouton-dixti-1_city.png
Φωτογραφία: Twitter / @CABS_REPORTS



«Εφόσον η παράνομη παγίδευση πουλιών παραμένει ευρέως διαδεδομένη στην Κύπρο, δεν θα επηρεάσει μόνο τα στοχευόμενα είδη, όπως τους μαυροσκούφηδες, αλλά θα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο σε μη στοχευμένα είδη, με πολλά από αυτά να είναι σπάνια και απειλούμενα», δήλωσε o Αξιωματικός της CABS Wildlife, Bostjan Debersek.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ