Ο Ράφα είναι ένας κωφός σκυλάκος που έμαθε τη νοηματική γλώσσα σε μόλις 8 εβδομάδες

Υπέροχο πλάσμα.

Article featured image
Article featured image

Ένας κωφός σκύλος επτά μηνών, ονόματι Ράφα, έμαθε πώς να επικοινωνεί με τη νοηματική γλώσσα και να εκτελεί βασικές εντολές σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

Η ιδιοκτήτριά του, η Τζο Λι Πέιτζ, είπε ότι αντιλήφθηκε για πρώτη φορά ότι ο σκύλος της ήταν κωφός τον Ιούνιο του 2022, επειδή δεν αντιδρούσε σε συγκεκριμένους θορύβους. Όταν τον απέκτησε από έναν τοπικό εκτροφέα στο Γκέρνζι, δεν γνώριζε για την κατάστασή του, ωστόσο, αυτή δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να συνεχίσει να τον φροντίζει με πολλή αγάπη - όχι μόνο αυτή, αλλά ολόκληρη η οικογένειά της.

«Τον είχα μόλις μια μέρα και αντιλήφθηκα ότι δεν ανταποκρινόταν σε κανένα θόρυβο ούτε ξυπνούσε όταν μπαίναμε στον χώρο», είπε η Πέιτζ. «Δεν ανταποκρίθηκε στον δυνατό θόρυβο της γεώτρησης ή στον συναγερμό καπνού που χτυπούσε», προσέθεσε.

Αντίθετα, ο σκύλος χρησιμοποιούσε την όρασή του, προκειμένου να καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του. «Ο Ράφα γύριζε το κεφάλι του όταν άλλα κουτάβια άκουγαν θορύβους και στη συνέχεια τα ακολουθούσε», είπε η Πέιτζ. «Ήταν πάντα πολύ καλός στο να ακολουθεί τα σημάδια άλλων κουταβιών».

ραφα.png



Όταν αντιλήφθηκε την κατάστασή του, η Πέιτζ έψαξε στο google πληροφορίες για τη νοηματική γλώσσα για σκύλους και όλο αυτό, όπως λέει, τής «άνοιξε έναν εντελώς νέο κόσμο».

«Η εκπαίδευση γίνεται με σήματα των χεριών. Οι αντίχειρες χρησιμοποιούνται για ένδειξη επαίνου», ανέφερε η δασκάλα προσχολικής ηλικίας, εξηγώντας περαιτέρω ότι δεν υπάρχει σημάδι χειρός για όταν ο Ράφα δεν εκτελεί σωστά μια εργασία ή εντολή.



Η Πέιτζ είπε ότι ο Ράφα είναι, κατά τα άλλα, ένα «κανονικό κουτάβι», που δείχνει όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αντικείμενα, τα οποία προτιμά από τις ανταμοιβές φαγητού. Έτσι μέσω του παιχνιδιού η Τζο τον έμαθε να εκτελεί -μέχρι τώρα- εννέα βασικές εντολές όπως: «κάτσε», «στάσου», «παρατήρησέ με», «στριφογύρισε», «δώσε το πόδι», «ξάπλωσε», «έλα», «μείνε» και «ασφαλής» - κατά την εκτέλεση αυτής της εντολής, ο Ράφα περνάει με ασφάλεια κάτω από τα πόδια της, γυρίζει και μένει εκεί.

Η Τζο είπε ότι το σκυλί παρατηρεί τα πάντα, ελέγχει την οικογένεια όταν βγαίνουν μαζί και φροντίζει να είναι όλοι παρόντες, παρακολουθώντας τους.

rafa3.png



Η εμπειρία «ήταν μια μεγάλη εκπαίδευση για όλη την οικογένεια», είπε η Πέιτζ, προσθέτοντας ότι «Αυτή είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού του και το κάνουμε σταδιακά, βήμα-βήμα». «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ασχολούνταν καν», είπε.

«Οι αρχικές μας ανησυχίες ήταν ότι θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να εκπαιδεύσουμε έναν σκύλο που δεν ακούει», συνέχισε, τονίζοντας ωστόσο ότι η εκπαίδευση και η αφοσίωση απέδειξαν ότι όλοι οι φόβοι τους ήταν εν τέλει ανυπόστατοι.

rafa.png



Η Τζο ανέφερε καταληκτικά ότι θα ήθελε το σκυλάκι της να γίνει σκύλος θεραπείας. Επί του παρόντος, εκπαιδεύεται για να δουν αν μπορεί να παραμείνει ήρεμος κοντά σε πράγματα όπως αναπηρικά καροτσάκια και μπαστούνια, ενώ περιηγείται σε ξένα περιβάλλοντα.

«Θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει ένα από τα πρώτα κωφά σκυλιά θεραπείας», είπε η περήφανη ιδιοκτήτριά του.


Με πληροφορίες από Daily Mail

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ