Ήρθη ο νόμος 377Α που απαγόρευε το γκέι σεξ στη Σιγκαπούρη

Ωστόσο τροποποίησαν το Σύνταγμα μπλοκάροντας την πλήρη ισότητα στον γάμο.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτοραφία: Συγκέντρωση το 2019 που ζητούσε την κατάργηση του άρθρου 377Α στη Σιγκαπούρη / SkyNews

Το κοινοβούλιο της Σιγκαπούρης αποποινικοποίησε το γκέι σεξ, αλλά τροποποίησε το Σύνταγμα ουσιαστικά εμποδίζοντας την πλήρη ισότητα στον γάμο.

Ο νόμος 377Α, από την εποχή που η Σιγκαπούρη ήταν η βρετανική αποικία, προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως δύο ετών για το σεξ μεταξύ ανδρών. Η απόφαση του κοινοβουλίου έρχεται έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες να καταργηθεί ο νόμος στα δικαστήρια.

«Ο αέρας που αναπνέω είναι σίγουρα πιο ελαφρύς τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπέντζαμιν Ξούε, 39χρονος ομοφυλόφιλος που ζει στη Σιγκαπούρη.

Ο Ρόι Ταν, γιατρός που κάποια στιγμή στράφηκε στη δικαιοσύνη κατά του νόμου, δήλωσε ότι νιώθει «ευγνώμων και προνομιούχος που είδα το τέλος σε μία μάχη 12 ετών για την κατάργηση του νόμου». Με την εξέλιξη αυτή «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Σιγκαπούρης», πρόσθεσε.

Η οργάνωση Pink Dot έκανε λόγο για «ιστορικό ορόσημο» για την ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα. «Είμαι χαρούμενος που επιτέλους συνέβη», δήλωσε ο Τζάστιν, ομοφυλόφιλος από τη Σιγκαπούρη που δεν έδωσε το επίθετό του, φοβούμενος διακρίσεις στον χώρο εργασίας.

«Ένας λόγος λιγότερος για να κρύβω τον πραγματικό εαυτό μου, εξαιτίας κάποιου ξεπερασμένου νόμου. Αλλά αυτό είναι απλά το πρώτο βήμα για την αφαίρεση του κοινωνικού και θρησκευτικού στιγματισμού της κοινότητας, εξαιτίας ξεπερασμένων αντιλήψεων και λογοκρισίας των μέσων ενημέρωσης», συμπλήρωσε.

Μαζί με την αποποινικοποίηση του γκέι σεξ, το κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του συντάγματος που ενισχύει τον ισχύοντα ορισμό του γάμου μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Αυτή η κίνηση ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα σε μελλοντικές προσφυγές στη δικαιοσύνη, για να θεσπιστούν ίσα δικαιώματα στον γάμο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κασιβισουανάθαν Σάνμουγκαμ υποστήριξε ότι ο θεσμός του γάμου έπρεπε να προστατευθεί, επειδή σε περίπτωση που αλλάξει, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο όλες οι κυβερνητικές πολιτικές που βασίζονται στις παραδοσιακές δομές, όπως εκείνες που αφορούν τη στέγαση και την περίθαλψη.

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάσαγκος Ζουλκίφλι, που κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία, είπε πως ο παραδοσιακός ορισμός της οικογένειας αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι δεν εξετάζεται αλλαγή για να συμπεριληφθεί ο γάμος ομοφυλόφιλων.

«Οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν μπορούν να επισημοποιήσουν ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων. Αυτό είναι αντίθετο στον νόμο», υπογράμμισε, αλλά παραδέχθηκε ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να αναθεωρήσει τον νόμο στο μέλλον.

Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας απογοητεύτηκαν με αυτή την τροποποίηση του συντάγματος, αλλά διατηρούν την ελπίδα τους για περαιτέρω πρόοδο.

«Υποθέτω ότι δεν είναι εύκολο να το καταπιούν τώρα», δήλωσε ο Ξούε αλλά συμπλήρωσε ότι η αποποινικοποίηση του γκέι σεξ θα μπορούσε «να αρχίσει να ανοίγει τις πόρτες προκειμένου να γίνει αυτή η ειλικρινής συζήτηση για τις queer ζωές μας στη Σιγκαπούρη».


Με πληροφορίες από lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ