Τέσσερα (πολύ) κυπριακά σκηνικά που θα ζήσουμε φέτος τα Χριστούγεννα

Πρώτα Χριστούγεννα χωρίς καθόλου περιορισμούς και λίγο πριν από τα επικά οικογενειακά τραπέζια, καταγράφουμε τα τέσσερα σκηνικά που θα (ξανα)ζήσουμε φέτος και που ομολογουμένως μας έχουν λείψει πολύ.

Article featured image
Article featured image

Μπήκαμε (αισίως) στον πιο γιορτινό μήνα του χρόνου και ήδη οι περισσότεροι έχουν μπει σε ρυθμούς «All I want for Christmas is you» και «Last Christmas» από τον Νοέμβριο. Σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα των δύο προηγούμενων ετών, φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα γιορτάσουμε χωρίς κανένα περιορισμό ούτε στα άτομα ούτε στην ώρα επιστροφής στο σπίτι και αυτό είναι κάτι που όπως και να το κάνεις αξίζει ιδιαίτερης μνείας.

Μαζί με την άρση των περιορισμών, ωστόσο, σταματούν και όλες οι δικαιολογίες που προβάλλαμε μέχρι τώρα, για να αποφύγουμε τους διάφορους ενοχλητικούς συγγενείς που κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ήμασταν υποχρεωμένοι να ανεχτούμε και να αντιμετωπίζουμε με χαμόγελο και συμπάθεια, ένεκα των ημερών. Φέτος, θα ξαναζήσουμε όλες εκείνες τις επικές οικογενειακές στιγμές με την «πρώτη τάξη που θα σχολάσει», τους «θείους που θα καθίσουν με τη νεολαία», τους τσακωμούς για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα και τα αναρίθμητα tupper με leftovers που συμπληρώνουν άνετα μενού εστιατορίου.

Και μπορεί να παραπονιόμαστε ενίοτε για όλα τα πιο πάνω, αλλά εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, όλα όσα βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια μάς έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πως αν κάτι μας έλειψε περισσότερο ήταν αυτές οι γραφικές οικογενειακές μαζώξεις που μεταξύ άλλων κρύβουν ένα νοιάξιμο, μια τρυφερότητα και μία αγάπη.

Γι’ αυτό και λίγο πριν αρχίσουμε να γεμίζουμε το diary μας με όλα τα οικογενειακά τραπέζια που θα πρέπει να παραστούμε φέτος, σκεφτήκαμε να καταγράψουμε τέσσερα επικά σκηνικά που θα ξαναζήσουμε και που (μάλλον) μας έχουν λείψει.


«Μα σάννα μου τζαι έβαλες λλία κιλούθκια;»


Οριακά μηνύσιμο και οριακά body shaming, το σχόλιο για τα κιλά είναι από τα must που θα ακούσεις στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ειδικά όταν έχουν να σε δουν καιρό. Και λέμε «οριακά» γιατί το πιο πιθανόν είναι να προέρχεται από κάποιον στενό συγγενή που θεωρεί πως λόγω της σχέσης και της αγάπης (;) που έχετε, έχει το θάρρος και το δικαίωμα να κάνει αυτό το σχόλιο. Το χειρότερο είναι δε, όταν αυτός ο συγκεκριμένος συγγενής που κάνει το σχόλιο, χρήζει εαυτόν food police και παρακολουθεί το κάθε τι που βάζεις στο στόμα σου εκείνη τη μέρα, με την ειρωνική ατάκα «εν κομμένη η όρεξη σου, α!» να πάει σύννεφο. Μη σκας, σου έχουμε και τη λύση για να αποκτήσει ενδιαφέρον η φάση. Σε κάθε σχόλιο του απάντα με καυστικό χιούμορ και άσ’ τον να ψάχνει από πού του ήρθε. Εκτός κι αν έχει αντίστοιχο, οπότε θα παίξει ωραία μπαλίτσα!

kipriakaskinika.png


Εκλογές ολούθε!


Εκτός από όλα τα άλλα, τα φετινά Χριστούγεννα είναι σημαδεμένα από δύο μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις: τις αρχιεπισκοπικές που θα προηγηθούν και τις προεδρικές που έπονται. Οπότε όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα τεταμένο ανάμεσα στους συγγενείς με διαφορετικές πολιτικές απόψεις με το που ακουστεί παίξει η ατάκα «τελικά ποιος λαλείτε να φκει». Το κλίμα θα γίνει εκρηκτικό όταν ο καθένας ξεκινήσει να υποστηρίζει την άποψή του με πόθο, πάθος και δήθεν επιχειρήματα. Σε τέτοια σκηνικά δεν επεμβαίνεις, απλώς μαζεύεις τα επικίνδυνα αντικείμενα από το τραπέζι και παρακολουθείς από μία άκρη τη μάχη, χαϊδεύοντας με ευχαρίστηση τον γάτο σου, ή οτιδήποτε βρεις εύκαιρο εκείνη τη στιγμή. Αν πάλι δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου αυτές οι ανούσιες πολιτικές κόντρες ή θρησκευτικές, αν η συζήτηση πάει προς τον νέο αρχιεπίσκοπο –είναι γνωστό πως ως λαός έχουμε άποψη και γνώμη για όλα- μπορείς πολύ απλά να τους αλλάξεις τη συζήτηση πετώντας ένα αδιάφορο αλλά σοκαριστικό κουτσομπολιό για κάποιο τηλεοπτικό πρόσωπο, ή ακόμη καλύτερα για κάποιον δικό τους γνωστό. Αυτόματα η διχόνοια μπαίνει στην άκρη, και όλοι γίνονται ένα απέναντι στον κοινό «εχθρό».


Μεσήλικες και social
media


Ή αλλιώς «τροχός είναι και γυρίζει». Αν είσαι στην ηλικία 25-35 θα έχεις σίγουρα βιώσει το ασφυκτικό pressing γονιών και θείων για το κινητό και για τις ώρες που περνάς μαζί του και που δεν συμμετέχεις πλέον σε καμία συζήτηση και που είσαι κολλημένος/η πάνω του κ.ο.κ. Έλα όμως που ο τροχός γύρισε και πλέον αυτοί που δεν σηκώνουν κεφάλι από τα κινητά και τα social media είναι οι ίδιοι που πριν μερικά χρόνια σε έκραζαν. Δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει κι εσύ, αλλά οι middle 50s/60s τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει social media junkies. Κάθε τους αναφορά παραπέμπει σε «κάτι που είδαν στο Facebook» άρα ισχύει και αυτό γίνεται η βάση για να ξεκινήσει μια νέα και ατέρμονη συζήτηση. Βέβαια, το τρελό γλέντι γίνεται όταν ανακαλύπτεις τις πηγές αυτών των πληροφοριών, που συνήθως είναι σελίδες όπως «olatakalaneaedo.com», «sokaristika.org», και «poylawfoumara.com».


«Εσείς οι μιτσοί τωρά εν κουμαντάρετε»


Ατάκα που συνήθως αναφέρεται στην ανικανότητα των νεότερων γενιών να κάνουν οικονομία ή στην ικανότητά τους να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε ανούσια πράγματα και αγορές. Αυτοί πάντα ξέρουν καλύτερα, άσχετα πως όταν αυτοί ήταν στην ηλικία μας τίποτα απ’ όλα όσα βιώνουμε σήμερα δεν υπήρχε. Παρόλα αυτά απολαμβάνουν να κάνουν υποδείξεις για το πώς αυτοί τα κατάφερναν όταν ήταν στη δική μας ηλικία και πώς πέτυχαν να φτιάξουν σπίτι, οικογένεια, να σπουδάσουν παιδιά και η λίστα είναι ατελείωτη.

Σε αυτό το σημείο αγαπητέ φίλε/φίλη/φιλ@ ήρθε η δική σου στιγμή να σηκώσεις ανάστημα και να τους εξηγήσεις πως ακριβώς πάει το πράγμα σήμερα. Και δεν εννοώ για την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά για το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Καρτών της Ελληνικής Τράπεζας «Μπλε» που σου επιστρέφει χρήματα όσο εσύ ψωνίζεις. Ουσιαστικά εσύ κάνεις τις αγορές σου στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και η Ελληνική Τράπεζα σε ανταμείβει με επιστροφή χρημάτων στην εφαρμογή Mple Rewards!

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να επωφεληθείς με επιστροφή χρημάτων κάνοντας τις αγορές σου, είναι να κατεβάσεις την εφαρμογή Mple Rewards από το App Store, το Google Play ή το Huawei AppGallery και να ολοκληρώσεις την εγγραφή σου. Και άσε τους ειδήμονες να ψάχνονται!

Βρες όλες τις λεπτομέρειες για το μπλε στο www.hellenicbank.com/mple


mplee.width-1024.width-1024.width-600.width-1024.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ